Cei care lucrează la stat au șansa de a se bucura și anul acesta de voucherele de vacanță din partea Guvernului. Acestea au o valoare de 1.450 lei și sunt emise anual, doar pe suport electronic. Pentru acestea nu se plătește CAS sau CASS, ci doar impozitul de 10%, adică 145 de lei. Totuși, mai multe persoane au avut ideea de a vinde aceste voucere. Este foarte important de menționat că acestea sunt nominale, iar vânzarea lor sau „cedarea” acestora altor persoane este strict interzisă. Mai mult de atât, acest fapt reprezintă o contravenție, iar cel care face acest lucru este amendat.
Citește și: Ce români vor rămâne fără facilităţi fiscale. Marcel Boloş a anunţat noul plan de măsuri fiscal-bugetare
De asemenea, legea le interzice beneficiarilor să utilizeze aceste vouchere în alte scopuri, pentru achiziționarea altor servicii sau altor bunuri. Amenda pentru cedarea voucherelor de vacanță poate ajunge până la 26.600 lei, iar orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichetele emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei.
Voucherele de vacanță vor putea fi utilizate numai pe teritoriul României, pentru achiziționarea cazărilor și a serviciilor turistice. În primele cinci luni din 2023 s-au înregistat deja 337.336 de înnoptări plătite cu tichete o vacanță, ceea ce înseamnă o creștere de 240%, de 3 ori mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Voucherele de vacanță sunt implementate pe piața din România de cinci ani, această strategie fiind aplicată și de alte state europene cu scopul dezvoltării turismului intern. Singurul an de pauză a fost 2021, când Guvernul nu a acordat vouchere noi, însă le-a prelungit pe cele rămase nefolosite din 2019 și 2020 (pe fondul pandemiei Covid-19). Potrivit unui sondaj realizat de platforma hotelieră online Travelminit.ro, în ultimii 5 ani au fost plătite cu tichetele de vacanță 2.118.729 de înnoptări, o cifră care susține, încă o dată, aportul acestora.
Începând din 2022, tichetele de vacanță sunt disponibile exclusiv pe suport magnetic, sub forma unui card care va fi alimentat și anul acesta cu 1.450 de lei, aceeași sumă ca și până acum. Pentru o parte din personalul din învățământ, cardurile au fost încărcate încă de la jumătatea lunii mai, dar autoritățile susțin că toate cardurile personalului din învățământ vor fi încărcate până la data de 31 mai 2023, exact la timpul pentru debutul sezonului de vară. Pentru ceilalți bugetari, se prefigurează că ele vor fi încărcate pe parcursul anului.
Important de precizat e faptul că voucherele au valabilitate de un an, că nu sunt rambursabile și că pot fi folosite numai de către beneficiarul lor, în baza unui act de identitate.
Citește și:Lucrezi câteva ore de acasă și primești 800 de euro. Locul de muncă la mare căutare în România