Astfel, autoritățile au devenit foarte atente ca persoanele fizice, dar și companiile care au sedii cu suprafața orientată către căile de acces publice pentru autoturisme și pietoni să curețe zăpada depusă. În România, o ordonanță de guvern din 2002 prevede că persoanele fizice și juridice sunt obligate să îndepărteze zăpada și gheața de pe trotuarele din dreptul imobilelor și locurile de parcare pe care le utilizează, iar amenzile sunt hotărâte de consiliile locale, acestea putând ajunge și la suma de 20.000 de lei, în unele cazuri.
Potrivit articolului 9 al OUG 21/2002, persoanele fizice și juridice au obligația „să îndepărteze zăpada și gheața de pe trotuarele din dreptul imobilelor pe care le au în proprietate și de pe locurile de parcare pe care le folosesc, potrivit normelor stabilite de consiliile locale. ”Nerespectarea sau neîndeplinirea obligațiilor și a responsabilităților stabilite prin ordonanță atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, după caz, a persoanelor vinovate și se sancționează potrivit legii, spune actul normativ. În acest caz, arată legea, constituie contravenție „neorganizarea acțiunilor de control asupra obligațiilor privitoare la păstrarea curățeniei în piețe, oboare, târguri și în celelalte locuri publice, precum și la îndepărtarea zăpezii și a gheții de pe trotuare”.
Ordonanța, emisă înainte de reforma monetară din 2005, prevedea la momentul respectiv și un interval monetar al amenzilor care se pot aplica. În prezent, cuantumul amenzilor pentru astfel de contravenții poate varia în funcție de reglementările locale. Totodată, potrivit Legii nr. 196/2018, articolul 30, alineatele (3) și (4), fiecare proprietar are obligația de a menține bunăstarea și siguranța spațiilor pe care le deține. Aceasta include și curățarea căilor de acces, fie că este vorba despre trotuare sau alte spații comune din jurul imobilelor.De exemplu, în unele localități, amenzile pentru neîndeplinirea obligațiilor de deszăpezire pot ajunge până la 2.500 de lei pentru persoanele juridice, iar în cazul operatorilor de salubritate au fost acordate amenzi și de 20.000 de lei.
Un operator de salubritate din municipiul Suceava a fost amendat anul trecut în noiembrie cu 20.000 de lei pentru că nu a curățat trotuarele de zăpadă. „Întrucât am constatat faptul că în cursul zilei de 24 noiembrie Operatorul desemnat de Salubrizarea Stradală nu a deszăpezit și nu a intervenit eficient pentru îndepărtarea zăpezii pe trotuarul de pe Bulevardul 1 Mai și nu a dispus măsuri eficiente pentru a preveni și, ulterior, pentru a elimina poleiul și gheața pe strada Samuil Isopescu, în dreptul Colegiului Tehnic Samuil Isopescu 4, deși i s-a solicitat acest lucru, am cerut Poliției Locale să verifice, să constate și să ia măsuri”, a declarat viceprimarul Dan Ioan Cușnir, la momentul respectiv, potrivit presei locale.
Tot în Suceava, un agent economic care nu a curățat de zăpadă trotuarul dintre limita de proprietate și drumul public, a fost amendat de autorități cu suma de 800 de lei, pentru că încălca prevederile Hotărârii Consiliului Local nr. 266/2023, care aduce clarificări cu privire la cuantumul amenzilor care trebuie aplicate în cazul nerespectării OUG 21/2002.