Din ce în ce mai mulți chiriași din România s-au trezit în ipostaza mai puțin plăcută de a fi nevoiți să părăsească locuințele în care stăteau. Acest lucru se datorează faptului că există o categorie de apartamente care au fost scoase la vânzare, la un preț redus cu 30%, conform Antena 3 CNN.
Apartamentele al căror preț pare că a intrat la apă sunt cele cu bulină. Prețurile erau deja semnificativ mai mici decât alte altor locuinţe similare de pe piaţă, iar acum vor ajunge cu 30 la sută mai ieftine. Oficial, doar în Bucureşti sunt peste 400 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, fiind cele mai multe în centrul orașului.
Locuinţele în blocuri cu bulină sunt vânate de cei care își doresc să stea în centru, în clădiri cu arhitectură deosebită şi care beneficiază de bani cash. Asta pentru că băncile nu acordă credite pentru locuinţele cu risc seismic.
Ai putea fi interesat și de: Prețul apartamentelor a crescut cu 10% în decembrie 2023. Anul 2024 aduce schimbări fiscale pe piața imobiliară
Aceste locuințe sunt râvnite de persoanele care vor să stea în centru, în nişte bijuterii arhitecturale, şi care consideră că riscul seismic nu reprezintă o problemă de interes major. Oamenii care decid să investească în astfel de proprietăţi trebuie să ia în calcul faptul că vor trebui să contribuie la un moment dat şi la consolidarea blocului.
„În funcţie de sursa de finanţare, fiecare program are propriile reguli. Dacă vorbim despre PNRR, acolo ministerul finanţează 700 de euro pe metrul pătrat, diferenţa trebuind a fi acoperită de către proprietari”, spune Răzvan Munteanu, AMCCRS.
Potrivit celor relatate de Observatorul, la un apartament de 45 de metri pătraţi va plăti 50 de euro pe metrul pătrat, adică în jur de 2.300 de euro, prin programul Ministerului Dezvolatării. Pentru consolidare este nevoie de acordul proprietarilor care deţin peste jumătate din suprafaţa clădirii.
Doar în Bucureşti există aproape 400 de imobile încadrate în risc seismic 1. În ultimii 30 de ani, Primăria a consolidat 26 de imobile, iar în acest an ar putea intra în reparaţii alte 7.
Vezi mai multe știri: Angajații din serviciile comunitare de utilități publice, gata de grevă. Sindicaliștii, nemulțumiți de măsurile fiscale prin care pierd banii din prime, vouchere și tichetele de masă