- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce are de gând să facă Marcel Ciolacu, dacă legea pensiilor speciale este declarată neconstituțională. „Nu putem merge mai departe cu pensiile speciale”

04 Jul, 22:58 • Lupu Alexandra
Marcel Ciolacu insistă pentru eliminarea pensiilor speciale. Premierul României a anunțat ce va face dacă legea este considerată neconstituțională.
Ce are de gând să facă Marcel Ciolacu, dacă legea pensiilor speciale este declarată neconstituțională. „Nu putem merge mai departe cu pensiile speciale”

Marcel Ciolacu aruncă bomba. Premierul a afirmat că pregătește o sesiune extraordinară pentru a se adresa Curții Constituționale, în cazul în care legea pensiilor specială este declarată neconstituțională, informează stiripesurse.ro.

Marcel Ciolacu, despre pensiile speciale

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a contestat la Curtea Constituțională legea pensiilor speciale și legea care interzice cumulul pensie-salariu. Marcel Ciolacu anunță, din acest punct de vedere, că pregătește o sesiune extraordinară pentru a se adresa Curții Constituționale, în cazul în care reformele sunt declarate neconstituționale.

Te-ar putea interesa și: Categoria de români care ar putea scăpa ca prin urechile acului! Legea pensiilor speciale nu va mai fi valabilă pentru aceștia

„Chiar dacă nu trece de Curtea Constituțională am făcut un calenadar. O să fie o sesiune extraordinară. Am dreptul să mă adresez Curții Constituționale.

Dacă este nevoie, o să facem o sesiune extraordinară pentru a transpune ce decide curtea. Nu putem merge mai departe cu pensiile speciale”, explică premierul.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Judecătorii CCR vor judeca pe data de 26 iulie sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu referire la pensiile speciale și la interzicerea cumulului pensie-salariu. ÎCCJ a decis sesizarea Curții Constituționale a României, în unanimitate, pentru controlul constituționalității, înainte de promulgarea Legii pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor speciale de serviciu și a Legii nr. 277/2015, în ceea ce privește Codul Fiscal.

Totodată, legea pensiilor speciale ar putea cădea pentru o anumită categorie de români. Este vorba de magistrații de la CCR. Aceștia nu se vor confrunta cu eliminarea pensiilor speciale. Petre Lăzăroiu, profesor universitar și fost judecător la Curtea Constituțională a României, nu a fost de acord cu această lege și a explicat motivele pentru care acesta ar putea cădea la analiza CCR.

„Dacă aş fi judecat eu v-aș spune din start că sunt câteva elemente de neconstituționalitate. În primul rând, legea se aplică retroactiv, ceea ce de departe încalcă toate regulile de drept stabilite nu numai în România, ci și în toată lumea.

Adică este vorba de neretroactivitate a legii, pentru veți observa că după intrarea în vigoare a acestei legi și în termen de șase luni se vor recalcula pe baza noilor prevederi. Curtea s-a pronunțat de nu știu câte ori și a spus că pensia este un drept câștigat. Dreptul la pensie este un drept câștigat și el poate fi diminuat doar în situații excepționale, ceea ce nu s-a întâmplat până acuma.

Acum sigur că da, nu știu cum vor aprecia judecătorii, ce va cântări mai mult în accepțiunea dumnealor. Tăiem aceste pensii și facem o economie la bugete. Nu știu, că nu este adevărat ce s-a spus că nu reprezintă 1%. Reprezintă mult mai puțin, dar trecem peste această chestiune.

Magistrații, când au intrat în meserie, știau, aveau o previziune că vor lucra atâta şi că vor primi la pensie atâta și acum sunt spulberate pentru că vine această nouă lege. Ăsta este un prim aspect. Deci, despre neretroactivitate a legii, care în cazul de față este clar că retroactivează.

A doua chestiune, legea, să știți că este neconstituțională. Nu vorbesc de această lege, ci în general și nu numai prin inserarea unui articol neconstituțional, ci și prin omiterea unui articol care ar trebui pus acolo. Eu m-am uitat în seara aceasta pe niște prevederi ale legii și care spun așa că la 25 de ani vechime 80% din indemnizații, din sporuri ș.a.m.d. cu caracter de permanență, cu asta sunt de acord, s-a făcut într-adevăr, s-a ajuns unde trebuie.

Adică să se ia în calcul doar veniturile cu caracter permanent. Bun, dar spune așa articolul următor, că și cei care au 20 de ani vechime pot să se pensioneze și că li se taie 1% în fiecare an.

Dar ce faci cu cei care au 40 de ani de activitate, deci cu mult peste 25%? Păi pe ei cum îi recompensez? Că tot la 80% rămân. Această lege, în primul rând, nu a fost discutată cu societatea, cu organizațiile profesionale, cu judecătorii, cu procurorii. Nu mă refer, la militari, care, săracii, nici ei nu sunt într-o situație foarte fericită. Da, mă refer așa în general, când vrei să faci o lege de-o asemenea manieră, trebuie, domne, să te asiguri că lumea a înțeles și că acceptă”, a spus Petre Lăzăroiu, profesor universitar, fost judecător la Curtea Constituțională a României.

Citește și despre următorul subiect: Este oficial! Parlamentarii își iau adio de la pensiile speciale. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...