Șoriciul este nelipsit de pe mesele românilor în perioadă sărbătorilor. Și, cu toate că pare nesănătos, acesta aduce și beneficii asupra organismului dacă este consumat cu atenție. În caz contrar, el poate agrava anumite afecțiuni deja existente. Cercetările arată că 100 de grame de șorici au capacitatea de a furniza corpului II mg de magneziu, 127 mg de potasiu, alte 30 mg de calciu și fosfor. Totodată, având în vedere că nu conține fibre sau carbohidrați, șoriciul ar putea fi consumat și de alte persoane diagnosticate cu diabet, notează Medika.
Cu toate că se știe că este un aliment nelipsit de pe mesele de dinaintea sărbătorilor de iarnă, nutriționiștii recomandă consumul a aproximativ 50 de grame de șorici pe zi. De asemenea, specialiștii spun că este indicat să consumăm șorici între mese, ca o gustare, acesta fiind considerat foarte sățios.
Conform Mens Health, 28 de grame de șorici conțin de nouă ori mai multe proteine și mai puține grăsimi decât se găsesc la o porție de chipsuri de cartofi, care sunt mult mai bogate în carbohidrați.
Potrivit studiilor efectuate, beneficiile consumului de șorici includ cantiatea de colagen. Astfel, șoriciul aduce în alimentație cantități mult mai reduse de hormoni, enzime artificiale sau chimicale folosite în agricultură. Mai mult, nici cantiatatea de grăsime aferentă nu este atât de mare, comparativ cu alte alimente pe bază de carne de porc.
Însă, consumat în cantități mari, șoriciul poate fi periculos pentru organism. Nutriționiștii nu îl recomandă persoanelor care suferă de hipertensiune arterială sau celor care au colesterolul mărit. Acest produs este contraindicat și celor cu probleme biliare sau de pancreas.
Atunci când este consumat în exces, șoriciul poate provoca greață, constipație sau crampe la stomac. De asemenea, este important ca acest produs să fie mâncat întotdeauna proaspăt. Uneori, cel pe care îl găsim la galantarele din carmangerii este foarte sărat.