- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce boli se ascund în aerul condiționat. Povestea unei turiste care a ajuns de urgență la spital: „Mi-au spus că am un caz foarte grav”

30 Jul, 22:18 • Cornel Ghimeșan
În ciuda faptului că este aproape imposibil să trăim fără aer condiționat pe timpul verii, în condițiile în care ne confruntăm cu record după record, acest aparat ne poate provoca serioase probleme de sănătate. Află povestea unei turiste care a ajuns de urgență la spital în Turcia.
Ce boli se ascund în aerul condiționat. Povestea unei turiste care a ajuns de urgență la spital: „Mi-au spus că am un caz foarte grav”

Cât de mari sunt pericolele la care te expui atunci când lași aerul condiționat pornit. O tânără britanică în vârstă de 24 de ani, pe nume Liana Foster, ar fi trebuit să se bucure de o vacanță relaxantă în Antalya, Turcia, dar planurile ei au fost stricate atuncicând a avut parte de o experiență neplăcută din cauza unei forme severe de amigdalită. În timpul șederii sale, Liana a ales să mențină aerul condiționat în funcțiune pe tot parcursul nopții pentru a se răcori. Cu toate acestea, în dimineața următoare, ea a fost trezită din somn de dureri de nedescris în gât, moment în care a observat apariția unor pete albe pe amigdale.

Citește și: Câți bani fac românii din colectarea PET-urilor. 6.000 de oameni caută zilnic sticle pe stradă

Presupunând inițial că simptomele ar putea fi legate de COVID-19, Liana a decis să consulte un medic. După examinare, specialiștii au confirmat că problema nu era COVID-19, ci o amigdalită severă. Ei au explicat că inflamația și disconfortul ei erau cel mai probabil cauzate de expunerea prelungită la aerul rece al aparatului de aer condiționat. Astfel, această întâmplare a subliniat efectele potențial dăunătoare ale expunerii excesive la aerul rece în timpul nopții.

„Am avut febră mare și dureri în tot corpul. La spital, mi-au spus că am un caz foarte grav de amigdalită, posibil din cauza aerului condiționat,” a declarat Liana pentru stirileprotv.ro.

După o săptămână de tratament, Liana a început să se simtă mai bine și a decis să avertizeze publicul asupra pericolelor utilizării aerului condiționat pe timpul nopții, în special atunci când filtrele aparatului nu sunt curate, conform Știrile Pro Tv.

Cât de periculos e aerul condiționat pentru organism

Utilizarea intensivă a aparatelor de aer condiționat poate duce la apariția unei game variate de afecțiuni respiratorii, cum ar fi rinita alergică, sinuzitele, bronșitele și chiar pneumoniile. În cazuri rare, expunerea prelungită la aerul condiționat poate cauza o formă severă de pneumonie, care poate lăsa sechele pe termen lung și, în lipsa unui tratament adecvat, poate fi fatală.

Dr. Ana Maria Bucur a evidențiat faptul că: „Standardul crescut de viață a făcut ca utilizarea aerului condiționat să devină o normă atât acasă, cât și la locul de muncă, cel puțin în rândul persoanelor mai tinere. Aceste persoane par incapabile să se adapteze la temperaturile naturale, fie calde, fie reci, și preferă să stea într-un mediu cu aer condiționat. Însă, acest aer prelucrat, trecut prin filtre și îmbogățit cu freon, nu este complet inofensiv. Expunerea frecventă la aerul condiționat poate favoriza apariția unor boli precum rinita alergică, sinuzitele, pneumonia – în special cauzată de bacteria Legionella pneumophila – și bronșitele de diverse etiologii.”

În plus față de afecțiunile respiratorii, aerul condiționat poate declanșa și reacții alergice cutanate. Urticaria la frig, deși rară, este o reacție alergică serioasă care poate conduce la șoc anafilactic, o urgență medicală ce necesită intervenție imediată.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult