- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce categorie de români poate ieși mai devreme la pensie. Cum se modifică noua lege a pensiilor

10 Oct, 23:12 • Cornel Ghimeșan
O categorie de români ar putea ieși mai devreme la pensie. Noua lege a pensiilor, aflată încă în lucru la Ministerul Muncii, ar putea veni cu modificări majore.
Ce categorie de români poate ieși mai devreme la pensie. Cum se modifică noua lege a pensiilor

Așadar, femeile care au cel puțin un copil ar putea să beneficieze de pensionare anticipată, potrivit unei propuneri incluse în noua lege a pensiilor, aflată încă în lucru la Ministerul Muncii.

Ce categorie de români poate ieși mai devreme la pensie. Cum se modifică noua lege a pensiilor

Autoritățile vor să introducă o nouă metodă de calcul a pensiilor care se bazează pe durata de cotizare și suma totală a contribuției la sistemul de pensii. Prin acest lucru se dorește eliminarea inechităților existente în prezent.

Citește și ANAF vinde zeci de mașini confiscate. Prețul derizoriu cerut pentru un BMW sau Mercedes. Se vrea puțin peste 2.000 de lei pentru un Ford

La Ministerul Muncii au fost luate în considerare trei variante pentru noua lege a pensiilor, iar conform unor surse, autoritățile au în vedere implementarea variantei acceptate și de către Comisia Europeană. Această variantă propune o metodă de calcul bazată pe durata de cotizare și suma totală a contribuției la bugetul asigurărilor sociale de stat de către fiecare cetățean român, care se traduce într-un număr de puncte.

Cu cât o persoană muncește mai mult cu atât crește numărul de puncte până la finalul cariere. Astfel, valoarea pensiei va ajunge să fie egală cu numărul total de puncte acumulate de fiecare viitor pensionar înmulțit cu valoarea punctului de referință, care este în prezent de 71 de lei.

O persoană ieșită la pensie care are un scor de 100 de puncte obținut pe parcursul anilor de cotizare, va primi o pensie în valoare de 7.100 de lei.

Punctul de referință e valoarea punctului de pensie, care este în prezent de 1.785 de lei împărțită la stagiul de cotizare de 25 de ani. Punctul de referință va fi actualizat anual cu rata medie anuală a inflației, la care se va adăuga jumătate din câștigul salarial mediu brut, un procent calculat anual de către Institutul Național de Statistică.

Citește și Ei sunt românii care vor primi 2100 de lei la pensie, deși au lucrat peste 35 de ani! Milioane de persoane sunt vizate

Practic, nu vor mai exista situațiile din prezent, în care un bărbat și o femeie care au lucrat pe aceeași poziție, același număr de ani, primesc pensii diferite. Punctajul bărbatului a fost împărțit la 35 de ani, în timp ce punctajul femeii la 25 de ani. Noua lege a pensiilor nu va mai permite aceste inechități. Această egalizare se va aplica și în cazul persoanelor care au aceeași ocupație, dar s-au pensionat în ani diferiți. Prin urmare, pensia unui magazioner care s-a pensionat în 2000 va fi egală cu cea a unui magazioner care s-a pensionat în 2010 sau în 2015, întrucât acum se aplică formule diferite.

Modificări vor apărea și în cazul pensionării femeilor care au dat naștere și au crescut copii până la vârsta de 16 ani. Astfel, vârsta de pensionare va fi redusă cu șase luni în funcție de numărul de copii. Proiectul spune că o mamă cu un copil poate să beneficieze e o reducere de șase luni, în timp ce cea cu doi copii va obține o reducere de un an, iar femeile cu șase copii vor primi o reducere de vârstă de 3 ani.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult