Pentru că mereu se fac cumpărături în grabă, puțini dintre români mai țin cont de eticheta de valori nutriționale și ingredientele produselor pe care le cumpărăm. Ei bine, specialiștii au anunțat ce conține pâinea din marile supermarketuri din România, anunță Spynews.
Pentru că în ultima perioadă au tot apărut diverse probleme în cazul produselor de panificație, specialiștii trag semnale de alarmă în urma mai multor studii care arată proporțiile enorme de substanțe dăunătoare existente în multe tipuri de pâine din comerț. Pâinea din supermarketuri are un posibil conținut de bromat de potasiu – un posibil carcinogen uman adăugat la făina din multe produse de patiserie.
La ora actuală, bromatul de potasiu este interzis în mai multe țări din Uniunea Europeană. În ciuda avertismentelor în acest sens, bromatul de potasiu este legal pentru utilizare în SUA, iar FDA ( autoritatea pentru alimente și medicamente din SUA) nu l-a mai revizuit cel puțin din 1973.
În cadrul unui nou studiu InfoCons în România, s-a analizat pâinea din supermarketuri precum Lidl și Kaufland sau alte magazine, iar la final au fost constatate nereguli care pot reprezenta un pericol pentru sănătatea consumatorilor.
Raportul InfoCons reliefează faptul că „peste 50% din sortimentele de pâine feliată care se găsesc pe piaţa românească conţin E-uri. Mai mult, patru dintre produsele de panificaţie studiate conţin un număr de 8 E-uri.”
Potrivit sursei citate, analizele au fost realizate cu ajutorul produselor de la România Hypermarche, Auchan, Carrefour, Lidl, Frontera Trading, Grewe, Karamolegos Bakery România, Dobrogea Grup, Boromir, Oltina Impex Prod Com, Velrom, Smart Food Solutions și Vel Pitar.
Doar 26% din produsele testate aveau pe eticheta produselor care este procentul ingredientului principal, făina. Ce este cel mai grav este că în unele situații s-a raportat procent de făină între 26 și 78% din compoziție, de cealaltă parte, amestecul de panificație având o proporție cuprinsă între 66,7 și 69,4%.
Foarte periculoși sunt și aditivii alimentari din pâine, care încă se găsesc în majoritatea produselor. Din produsele testate, peste 50% au avut în compoziție aditivi alimentari. Cei mai des întâlniți sunt următorii: