Până să vorbim, la concret, despre cele patru domenii ce ar fi vizate, trebuie spus că, potrivit unor surse citate de hotnews.ro, Guvernul a trimis la Bruxelles un plan fiscal în care se menționează: ”Este necesară ajustarea fiscal-bugetară și privește modificări aduse sistemului de impozite și taxe potrivit jalonului 207 (până în Trimestrul 2 2025), 208 și 237 (până în T4 2025) estimate la un impact bugetar de 1,1% din PIB”.
Această ajustare ar însemna, conform surselor citate, eliminarea unor stimulente fiscale precum cele acordate în domeniile IT, construcții, agricultură și industria alimentară până în al doilea trimestru din 2025.
Lista de măsuri ar include și creșterea impozitelor pe proprietate, în condițiile în care jalonul 237, menționat în planul fiscal, înseamnă noul sistem e-Proprietatea, prin care se va calcula impozitul în funcție de o nouă bază fiscală. În același context, potrivit unui document recent al Ministerului de Finanțe, impozitele pe proprietate vor crește de la 1 ianuarie 2026.
Citește și ANPC verifică toate etichetele! Produsele retrase de urgență de la raft
Planul fiscal face referire și la reforma impozitării microîntreprinderilor, care este bazată pe jalonul 206 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și ”include modificări care o mare parte au fost deja implementate prin cererea de plată nr. 3 depusă în cadrul PNRR”. Impactul bugetar estimat din acest punct de vedere este de 0,1 la sută din PIB.
Jalonul 206 se referă la ”reducerea graduale a ariei de aplicabilitate a regimului special de taxare pentru microîntreprinderi”, lucru care s-a întâmplat, de altfel, prin condițiile introduse de două ordonanțe ale guvernului.
Potrivit unor surse familiarizate cu subiectul, specialiștii Comisiei Europene nu sunt mulțumiți de faptul că România are, în prezent, cu aproximativ 50 la sută mai puține firme plătitoare de impozit pe microîntreprinderi. Așa stând lucrurile, s-a sugerat să fie redus pragul la nivelul celui pentru TVA de 88.500 euro, de la 500.000 de euro în prezent.
Planul fiscal mai conține, printre altele, Reforma sistemului de impozite și taxe (inclusiv digitalizare), restructurarea sistemului de cheltuieli publice și reforma sistemului de salarizare în sectorul public.
Citește și Zero taxe! Guvernul a aprobat măsura care schimbă totul!