În urma unui 2023 marcat în principal de refinanțări de credite, perspectivele pentru 2024 nu sunt prea încurajatoare în ceea ce privește achiziționarea locuințelor în România. Fondurile destinate programului Noua Casă au fost reduse, având un plafon de garanții în valoare de 1 miliard de lei, cu 0,5 miliarde de lei mai puțin decât în anul precedent.
Citește și: ROBOR 21 februarie. BNR anunță ce se întâmplă cu creditele milioanelor de români
În plus, venitul minim necesar pentru cei interesați să achiziționeze o casă prin intermediul creditului Noua Casă a crescut în comparație cu anul trecut. Însă, în condițiile în care dobânzile rămân ridicate și Banca Națională a României nu pare să intenționeze reducerea ratei de dobândă de referință, creditul ipotecar este considerat a fi soluția preferată pentru cei care doresc să își cumpere o locuință, conform declarațiilor Irinei Chițu, analist financiar și director al platformei Finzoom.ro, într-un interviu acordat Panorama.
Potrivit specialistei, singurul beneficiu al creditului Noua Casă este avansul de 5% pentru locuințele cu prețuri de până la 70.000 euro, o facilitate care vine în ajutorul tinerilor cu vârste cuprinse între 26 și 35 de ani. „Este crucial să compari ofertele disponibile pe piață și să optezi pentru cele care oferă cea mai mică dobândă anuală efectivă”, subliniază Irina Chițu.
„În primul rând, indicat ar fi ca o persoană care vrea să acceseze un credit să își facă niște calcule riguroase. Nu e important să se uite doar la tipul de credit sau cât poate primi din bancă, ci este esențial să fie atentă la bugetul propriu, să nu se supraîndatoreze, în sensul că rata nu ar trebui să reprezinte mai mult de 25% din salariu.”, a explicat Irina Chițu.
Este important să comparăm ofertele care sunt disponibile acum în piață și, atunci când optăm pentru una dintre ele, să încercăm să eliminăm cât mai multe riscuri.
„Trebuie eliminatriscul de dobândă, împrumutându-te cu dobândă fixă, cât mai mică. În prezent, băncile au oferte cu dobândă fixă inițială chiar mai mică decât indicii IRCC și ROBOR. Apoi, există riscul de curs valutar. Nu e recomandat să te împrumuți decât în moneda în care îți câștigi veniturile. Atașând creditului asigurări împotriva șomajului, asigurări de viață sau de sănătate poți elimina riscul de reducere a venitului sau de pierdere a acestuia”, a mai spus Irina Chițu.
Citește și: Unde mai găsești locuințe sub 50.000 euro în București. Topul zonelor accesibile în 2024