- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce-i așteaptă pe români după alegerile din 2024? Profesor de economie: „Vom avea un număr mare de creșteri de taxe anul viitor”

08 Apr, 10:54 • Fundeanu Madalina
Taxele s-ar putea majora după alegeri. Christian Năsulea, profesor de economie, vine cu previziuni sumbre în ceea ce privește viitorul românillor.
Ce-i așteaptă pe români după alegerile din 2024? Profesor de economie: „Vom avea un număr mare de creșteri de taxe anul viitor”

Ne aflăm în plin an electoral, cu patru rânduri de alegeri, iar multe dintre măsurile ce țin de economie, în special cele nepopulare, sunt amânate. Christian Năsulea, profesor de economie, avertizează că problema deficitului bugetar mare ne-ar putea aduce creșteri de taxe, după alegeri, dar și prețuri mai mari, conform știrileprotv.ro.

Taxele s-ar putea majora după alegeri

„Ar trebui să pornim de la faptul că în România politicienii au această tendință de a da, a face concesii, de a da anumite creșteri salariale sau de a crea chiar noi beneficii în perioade electorale.

Nu e o situație singulară, nu se întâmplă doar la noi, însă (…) lucrul acesta înseamnă aproape cu certitudine că vom avea un număr mare de creșteri de taxe anul viitor. Și atunci vorbim despre o potențială creștere a TVA, o potențială trecere de la cota unică de impozitare a veniturilor la o cotă progresivă.

Toate concesiile care sunt date anul acesta către diverse categorii profesionale ar putea să însemne că anul viitor ele trebuie luate înapoi, pentru că voturile vor fi date și atunci nu mai există un motiv pentru a menține salariile mari”. a spus Christian Năsulea pentru sursa citată.

Ai mai putea fi interesat și de: APIA, mesaj pentru fermierii care așteaptă banii de la stat. Până când trebuie să depună cererea unică de plată pentru 2024

Taxe
Taxe

Plafonările aflate acum în vigoare costă statul.

„Atunci când vine vorba de schemele de plafonare și compensare din energie, (…) ne întrebăm de ce sunt plafonate prețurile în continuare, pentru că pe piața liberă, dacă lucrurile ar fi lăsate să funcționeze în mod normal, să cumpere furnizorii de energie la prețul pieței, să vândă mai departe, probabil în anumite situații am avea chiar prețuri mai mici decât cele care sunt transferate către stat”, a mai declarat Christian Năsulea.

În ceea ce privește plafonările pentru adaosul comercial de la alimentele de bază sau plafonările din domeniul RCA, costurile nu sunt suportate în mod direct de către stat.

„De fapt, orice schemă de plafonare de genul acesta ajunge de fapt să facă per total să plătim mai mult pentru toate produsele pe care le consumăm. Este mai ieftină făina, însă lucrul ăsta se întâmplă pentru că plătim mult mai mult pentru alte categorii de produse, așa fel încât magazinul să nu piardă bani per total”, a adăugat profesorul.

În plus, de anul viitor vor crește și taxele și impozitele locale.

„Probabil impozitele ar putea să se dubleze, pentru că în momentul de față e foarte clar că pot fi acoperite de către populație niște sume semnificativ mai mari decât cele din prezent. (…)

Evident, taxele locale aplicate pe proprietăți sunt o sursă foarte facilă prin care să fie finanțate cheltuielile la nivel local și acesta este și motivul pentru care sunt folosite atât de pe larg, însă și aici este e problematic”, a mai spus Christian Năsulea.

Vezi și: Pensionarii care vor primi 1.300 de lei în plus la pensie! Majorarea se aplică din septembrie 2024

Urmărește Daily Business pe Google News