- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce îi așteaptă pe pensionarii dezamăgiți de deciziile de recalculare. Marius Budăi: „Nicio pensie nu va scădea”

22 Aug, 16:32 • Cornel Ghimeșan
Mulți pensionari români se simt nedreptățiți de noua lege a pensiilor fiindcă, după ce au primit deciziile de recalculare, au constatat că au un cuantum mult mai mic al pensiei.
Ce îi așteaptă pe pensionarii dezamăgiți de deciziile de recalculare. Marius Budăi: Nicio pensie nu va scădea

Marius Budăi, fostul ministru al Muncii și Solidarității Sociale, a explicat că nu se pune problema să existe vreo pensie care să scadă după recalculare.

”Vreau să vă spun un lucru foarte clar, Articolul 144, alineatul 6, din această lege, spune că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării. Inclusiv la acei oameni care au primit cuantumuri diminuate, este prevedere și pe decizia de pensionare, care spune că se păstrează cuantumul în plată, cel de dinaintea recalculării.

Aș vrea să dau un exemplu, ca să înțeleagă toată lumea. Dacă dumneavoastră și eu lucrăm în același birou timp de 30 de ani, în aceleași condiții, cu aceleași salarii, deci avem aceeași contribuție, în momentul ieșirii la pensie, până la această lege, dumneavoastră, în calitate de femeie, aveați o pensie mai mare ca mine deoarece se împărțea totalul punctajului la un stagiu complet de cotizare, care este prevăzut în lege mai mic la femei decât la bărbați, în funcție de anul nașterii, și care este de 35 de ani la mine și de aproximativ 31-32 de ani la dumneavoastră”, a declarat fostul ministrul al Muncii despre recalculare.

Marius Budăi spune că se poate întâmpla doar ca pensiile să rămână la fel, dar în niciun caz să meargă în jos.

”Acum, după ani de zile, când dumneavoastră ați fost în pensie și ați luat pensie mai mare ca mine, așezându-se această pensie pe contributivitate, eu vă ajung din urmă pe dumneavoastră, primesc o majorare, dumneavoastră nu primiți nimic.

Există riscul ca dumneavoastră să fiți supărată și să spuneți că mie mi-a dat și dumneavoastră nu v-a dat, dar dumneavoastră, timp de ani de zile, ați avut pensia mai mare decât mine. Asta înseamnă așezarea pe contributivitate. Dar esența esențelor este, și îi asigur pe toți seniorii României că, în conformitate cu articolul 144, alineatul 6, nicio pensie nu scade”, a mai spus Marius Budăi la Antena 3 CNN.

Citește și S-a aflat acum! Asta pățesc, de la 1 septembrie 2024, românii care nu au cotizat deloc la pensie

Și, totuși, există pensionari care s-au plâns că pensiile le-au scăzut chiar și cu mii de lei. Spre exemplu, un mecanic de locomotivă din Buzău spune că pensia i s-a diminuat de la 7.333 de lei la 5.568 de lei. „Mi-au luat aproape 2000 de lei. A, dacă erau 5 lei, să fie sănătoși, dar 2000 de lei? Pentru ce?”.

Simona Bucura Oprescu, despre deciziile de recalculare: „Nu va scădea niciun leu pensia”

La rândul ei, Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a dat asigurări tuturor românilor că nicio pensie nu va scădea după recalculare, iar acest lucru va fi confirmat din 1 septembrie.

„O pensie cel puțin egală cu cea din luna august, nimeni nu va primi mai puțin. Mă adresez pensionarilor care în decizia primită au un cuantum mai mic în urma recalculării, stimați pensionari, pensia dvs nu scade. Veți primi cuantumul cel mai prealabil, dacă în decizia de calculare punctajul rezultat indică o valoare mai mică decât pensia pe care ați primit-o în luna august, atunci veți rămâne cu ce ați primit în luna august. Scrie foarte clar, se menține cuantumul pensiei stabilit și aflat în plată. Nu va scădea niciun leu pensia dvs, dar ca toate lucrurile să fie clare și lipsite de orice echivoc veți primi în următoarele săptămâni o confirmare oficială că pensia dvs nu scade. Cea mai bună confirmare pentru ceea ce spun va fi însuși cuponul de pensie aferent lunii septembrie”, a declarat, joi, Simona Bucura Oprescu.

Citește și Salariu cu taxe zero în România! Acești angajați pot beneficia de facilități fiscale

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult