- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce impozit vor plăti românii în 2025. Marcel Ciolacu dă vestea cea mare

23 Oct, 14:00 • Bumbeneci Diana
Marcel Ciolacu a oferit noi detalii despre impozitele pe care românii le vor plăti anul următor. 2025 nu aduce schimbări ale sumelor calculate.
Ce impozit vor plăti românii în 2025. Marcel Ciolacu dă vestea cea mare

Sunt vești bune pentru românii care plătesc taxe și impozite. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, înainte de ședința de Guvern, că impozitele pe proprietate vor rămâne neschimbate în 2025, după ce aplicarea noului mod de calcul al valorii impozabile pentru clădiri a fost amânată până la 1 ianuarie 2026.

„Avem noutăți importante și în domeniul fiscal și, surpriză, sunt vești bune! Anul viitor românii plătesc acelaeași impozite pe proprietate! Am amânat până la 1 ianuarie 2026 aplicarea noului mod de calcul a valorii impozabile pentru clădiri, pe baza valorii din studiile de piață”, a declarat Marcel Ciolacu.

Conform premierului, între timp, Ministerul Finanțelor trebuie să creeze o structură specializată care să gestioneze această schimbare, iar Agenția de Cadastru va avea obligația de a furniza datele necesare către această nouă structură.

Citește și: Proiect de lege în Guvern: Se schimbă modul de calcul pentru salariul minim pe economie!

Marcel Ciolacu, despre impozitul pe 2025
Marcel Ciolacu, despre impozitul pe 2025

Ce români vor plăti impozit 70% și în 2025

Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali (CCF) a transmis în ce condiții impune ANAF impozitul de 70%.

„Dacă ANAF vede că din toate verificările și din documentele puse la dispoziție de contribuabil nu se constată de unde vin acele venituri, le consideră ca fiind o sursă neidentificată și aplică acel procent majorat. Dacă identifică sursa, aplică, de cele mai multe ori, impozitul corespunzător sursei care, să spunem, e de 10% în mod general însă, am văzut situații în care au aplicat cota de 70% ca fiind pentru cazuri în care sursa nu a fost identificată”, a afirmat Manolescu, potrivit Hotnews

Conform datelor oferite de specialist, au început să apară deja controale la nivel de sume destul de mici, adică pe baza unei analize de risc.

Nu apar cum erau în trecut în anii anteriori doar la persoane care chiar au venituri mari. Am văzut situații de control, mai ales la nivel de județe, în care sumele identificate sau baza de la care s-a pornit inițial era de ordinul miilor, zeci de mii de euro. Adică nu vorbim de sute de milioane, adică persoane cu avere mare”, a explicat președintele Camerei Consultanților Fiscali.

Oficialul a mai explicat că au fost constatate diferențe sau sume, rulaje prin bancă, care nu au fost justificate, s-a pornit o acțiune de control care în final a condus la niște diferențe și care au generat și impozite de plată aferente.

Vezi și:Marcel Ciolacu anunță decizia majoră cu privire la Schengen. „Aproape cu o certitudine de 100% România”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult