Fondurile de pensii private Pilon II, la care contribuie peste 8 milioane de români prin deducerea unei părți din venitul brut lunar, au efectuat schimbări semnificative în portofolii pe tot parcursul anului 2023, cu accent pe participarea la IPO-ul producătorului de energie verde, Hidroelectrica, ajungând la sfârșitul anului la o cotă de 9,92% din acțiunile totale. În paralel, fondurile de pensii și-au consolidat ieșirea de la Fondul Proprietatea (FP), dat fiind faptul că FP a vândut aproape întreaga sa deținere de 20% la Hidroelectrica în cea mai amplă ofertă publică inițială din istoria României și cea mai mare IPO europeană din 2023, transmite Ziarul Financiar.
Pilonul II al pensiilor private a redus procentul deținerii sale în Fondul Proprietatea de la 30,99% la finalul lunii ianuarie, când reprezenta cea mai importantă investiție a pilonului într-un emitent, evaluată la 3,9 miliarde de lei, până la 17,92% la sfârșitul lunii decembrie, când valora 531,4 milioane de lei. Această mutare a determinat ca Hidroelectrica să piardă poziția sa de lider în ceea ce privește valoarea investiției, aceasta situându-se la 5,7 miliarde de lei în decembrie 2023.
Într-un alt program de răscumpărare recent al FP, desfășurat între octombrie și decembrie 2023, unde s-au vândut peste 900 de milioane de acțiuni din totalul de 1,56 miliarde disponibile, atât Pilonul II, cât și Pilonul III de pensii facultative, au redus participația deținută la 35,5%, respectiv la 18,7%, și de la 1,03 miliarde de lei la 553 milioane de lei.
Te-ar putea interesa și: Câți bani se vor aduna în conturile românilor după ultimele modificări de la Pilonul II? Fondurile au făcut plăți de peste 1 miliard de lei doar în 2023
OMV Petrom și Banca Transilvania au efectuat o schimbare în portofoliul combinat al Pilonului II în ceea ce privește valoarea investiției. Fondurile și-au majorat deținerea la Banca Transilvania cu 1,74% între ianuarie și decembrie, ajungând la 26,44%, iar investiția a crescut de la 3,5 miliarde de lei la 5,1 miliarde de lei, situând astfel această investiție pe primul loc.
La OMV Petrom, fondurile au achiziționat încă 0,33% din companie, ceea ce le-a consolidat deținerea la 13,7%, iar investiția lor a crescut de la 3,84 miliarde de lei la 4,9 miliarde de lei, urcând astfel pe locul doi în portofoliul investițional.
O altă investiție semnificativă a fondurilor Pilon II a fost în Transport Trade Services. Acestea și-au majorat deținerea cu 1,57% între finalul lunii ianuarie și 31 decembrie, ajungând la 21,93%. Este important de menționat că multe dintre aceste achiziții au avut loc în luna ianuarie, care nu a fost inclusă în calculele de mai sus.
În perioada de după ianuarie, Fondul Pilon II și-a extins portofoliul de investiții în diverse companii, cum ar fi Romgaz (1,34%), BRD (1,04%), MedLife (0,97%), TeraPlast (0,51%), One United Properties (0,38%), Electrica (0,17%), Transgaz, Nuclearelectrica și Transelectrica (0,07% și, respectiv, 0,03%).
În schimb, Fondul Pilon II a redus expunerea la Evergent Investments (cu 0,21%), Alro Slatina (cu 0,18%) și Transilvania Investments Alliance (cu 0,07%). Fondurile și-au menținut participațiile neschimbate la șapte dintre cele mai importante 25 de companii deținute – Aquila Part Prod, Bursa de Valori București, Compa, Sphera Franchise Group, Ropharma, Conpet și Antibiotice.
La data de 31 decembrie 2023, Fondul Pilon II avea active totale evaluate la 126,7 miliarde de lei, din care 29,6 miliarde de lei erau investite în acțiuni. Fondurile de pensii Pilon II și Pilon III dețineau participații în 74 de emitenți listate la bursă (evaluați la 30,7 miliarde de lei), dintre care 29 erau companii românești (evaluați la 28,9 miliarde de lei). Aproximativ o treime din rulajul de 24 miliarde de lei din 2023 de la Bursa de Valori București – adică 8 miliarde de lei – a fost susținut de fondurile de pensii.
Citește și: Vești bune pentru 8 milioane de români! Pilonul II de pensii a înregistrat cel mai bun an din istoria sa