- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce locuri de muncă vor românii. Topul meseriilor și ce salarii primesc în 2024

21 Aug, 11:59 • Andrei Alina
Românii sunt în continuă căutare de locuri de muncă. Fie că lucrează undeva în prezent și sunt nemulțumiți de program sau salariu sau de colectiv, fie că nu au mai lucrat deloc până acum și vor să câștige un ban pentru un trai decent, românii răsfoiesc zilnic paginile de anunțuri.
Ce locuri de muncă vor românii. Topul meseriilor și ce salarii primesc în 2024

Ce joburi vor românii? Sofer, manager şi asistent medical sunt în topul primelor trei cele mai căutate locuri de muncă în ultimele trei luni, potrivit unei analize realizate de eJobs, o platformă de recrutare online.

Conform datelor centralizate de eJobs, joburile de șoferi au fost cele mai căutate, cu 150.000 de interogări pe site. Cei mai mulţi posibili candidați au fost interesaţi de locuri de muncă pentru şoferii de categorie B, şoferii de tir sau cei de distribuţie.

După șoferi, meseria de manager a fost a doua cea mai căutată poziţie, în creştere importantă faţă de primele luni ale anului 2024, în condiţiile în care candidaţii au efectuat 115.000 de interogări în platformă după acest cuvânt-cheie.

Citește și: Top 5 cel mai bine plătite meserii din România. Nu ai nevoie de studii superioare pentru a câștiga peste 5.000 de lei pe lună

Pe locul trei s-a clasat căutarea ”asistent medical”, care a avut 87.000 de interogări pe platforma eJobs.

Ierarhia continuă cu posturile de operator call center (64.000 de căutări) şi inginer, cu specializările de inginer constructor, inginer mecanic, inginer de instalaţii, inginer electric şi inginer chimist.

Pentru postul de operator call center s-au căutat în special oportunităţi pentru vorbitorii de spaniolă, de italiană, de franceză şi de engleză.

Citește și: În ce domeniu să te angajezi pentru a câștiga 250 de dolari pe oră. Cele mai bine plătite meserii, unde nu ai nevoie de studii superioare

 

Românii, tot mai interesați de joburi ”remote” sau ”de acasă”

Românii vor să lucreze tot mai mult remote, nu mai vor să fie legați de un program fix sau de birou. Căutările pentru care au fost folosite cuvintele cheie „remote” şi „acasă” au înregistrat o creştere faţă de începutul anului, până la 30.000 de interogări. În schimb, au fost înregistrate 320.000 de aplicări de la începutul lunii iunie şi până la ora actuală pentru joburile ce permit munca de acasă.

 

Ce salarii primesc românii în 2024

Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, salariul mediu net al celor sunt angajaţi în postul de şofer variază între 4.000 de lei şi peste 12.000 de lei, în cazul şoferilor de tir care operează curse internaţionale.

Un asistent medical primește lunar aproximativ 4.800 de lei, în timp ce un operator call-center, 3.500 de lei.

Media salarială pentru un contabil se situează la 5.000 de lei pe lună, în timp ce un specialist în resurse umane câştigă aproximativ 4.500 de lei pe lună.

Pe platforma eJobs.ro sunt disponibile, în acest moment, 23.000 de locuri de muncă, dintre care 700 pentru postul de şofer, 4.500 pentru asistent medical, 500 pentru contabil şi 2.700 pentru lucrători în call-centere.

În acelaşi timp, angajatorii au 800 de locuri de muncă pentru ingineri, iar la nivel general 900 de posturi afişate sunt „remote”.