Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce materii noi cer elevii să fie introduse în programa școlară. Modificări majore în sistemul de învățământ

28 Jan, 18:03 • Cornel Ghimeșan
Consiliul Național al Elevilor a făcut o propunere în vederea introducerii mai multor materii esențiale pentru viață în programa școlară. Printre acestea se numără educația sexuală, educația pentru sănătate, gândirea critică, educația media, educația pentru sustenabilitate și educația civică.
Ce materii noi cer elevii să fie introduse în programa școlară. Modificări majore în sistemul de învățământ

În opinia elevilor, sunt materii care ar trebui să devină obligatorii, iar abordările educaționale să se concentreze pe dezvoltarea competențelor practice și a gândirii critice, în locul memorării mecanice. Propunerea vine în urma anunțului ministrului Educației, Daniel David, despre reforma în învăţământ.

Ministrul Educației, Daniel David, a propus o reformă care le va elevilor libertatea să-și aleagă materiile pe care le consideră necesare. Vor fi multe cursuri opționale care vor aborda teme esențiale pentru viața modernă, cum ar fi un stil de viață sănătos. Aceste cursuri vor viza prevenirea consumului de droguri, alcool și tutun, subliniind importanța educației pentru sănătate.

Conform unui raport al Consiliului Național al Elevilor, 87,6% dintre elevii respondenți consideră că ar trebui să aibă mai multă libertate în alegerea disciplinelor de studiu. 64,9% din ei cred că opiniile lor nu sunt suficient luate în seamă de autorități. Elevii vor ca materii precum educația sexuală, educația pentru sănătate, gândirea critică, educația media, educația pentru sustenabilitate și educația civică să fie obligatorii.

Citește și Se introduc noi reguli în restaurante. Clienții care vor mâncarea la pachet trebuie să vină cu sufertașul de acasă

De asemenea, Consiliul Național al Elevilor vrea un sistem flexibil prin care elevii să-și poată alege mai multe cursuri care sunt potrivite cu interesele lor. Printre sugestiile acestora se numără implementarea unui sistem de „săptămână pară/impară”, care ar permite un echilibru între materiile de profil și cele care oferă competențe esențiale pentru viață.

„Manualele școlare sunt depășite, parțial sau total incorecte, unele fiind chiar biased, reflectând o viziune îngustă și neactualizată asupra realității. Implementarea unui proces transparent de actualizare și revizuire a manualelor, implicând experți din diverse domenii și având la bază standarde de calitate educațională ar asigura un proces de învățare obiectiv și holistic. Încurajarea educației media și a utilizării resurselor educaționale alternative, care sunt mai adaptabile și mai atractive pentru elevi, precum și colaborarea cu organizații internaționale pentru a asigura accesul la materiale educaționale moderne și corecte din punct de vedere științific pot ușura și eficientiza procesul de predare-învățare”, transmite Consiliul Elevilor.

Noi materii pentru elevii de liceu

Ministrul Educației, Daniel David, vrea să le ofere posibilitatea elevilor să aleagă ce materii îşi doresc să studieze la şcoală. „În planurile cadru, în oferta şcolii, de unde trebuie să aleagă elevul, va apărea o temă importantă legată de stilul de viaţă sanatos. Este un antidot şi la consumul de droguri, tutun, alcool, comportamentul sexual cu probleme. Elevul va putea alege sau nu”, a spus ministrul Educaţiei.

Citește și Cum vor arăta manualele elevilor din România. Ministrul Educației, Daniel David: O mare componentă trebuie să fie în varianta electronică

„Nu trebuie să fie cineva angajat în şcoală, poate să fie invitat pentru a avea câteva module pe acea temă, nu vreau ca profesorii, pe diriginte să îl transform într-un om-orchestră, şi psihlog, şi medic, şi jurist, şi finanţist, nu se poate aşa ceva. Va trebui să deschidem şcoala pentru specialiştii din toate aceste domenii sau pe aceste teme de educaţie juridică, financiară, pentru sănătate”, a precizat Daniel David.

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult
Alte articole
Cum se descurcă Ioana Tufaru după ce s-a mutat cu chirie. ”Trebuie să fim mult mai atenți și mai calculați”
Cum se descurcă Ioana Tufaru după ce s-a mutat cu chirie. ”Trebuie să fim mult mai atenți și mai ...
Emisiunea din România care oferă cel mai mare premiu din televiziune. Câștigătorul primește 120.000 de euro
Emisiunea din România care oferă cel mai mare premiu din televiziune. Câștigătorul primește 120.000 ...
Toni Greblă, șeful Autorității Electorale Permanente, va fi revocat din funcție
Toni Greblă, șeful Autorității Electorale Permanente, va fi revocat din funcție
Gata cu abuzurile angajatorilor asupra muncitorilor români din Spania! Documentul pe care angajații români îl vor primi lunar alături de fluturașul de salariu
Gata cu abuzurile angajatorilor asupra muncitorilor români din Spania! Documentul pe care angajații ...
S-a scumpit motorina! Care sunt, marți, prețurile la pompă
S-a scumpit motorina! Care sunt, marți, prețurile la pompă
Care este cel mai sigur loc din mașină în cazul unui eveniment rutier
Care este cel mai sigur loc din mașină în cazul unui eveniment rutier
Bani europeni pentru sprijinirea a peste 450.000 de români! Cum vor fi cheltuiți
Bani europeni pentru sprijinirea a peste 450.000 de români! Cum vor fi cheltuiți
Cel mai tare test IQ din 2025. Unde este astronomul?
Cel mai tare test IQ din 2025. Unde este astronomul?
Zara închide mai multe magazine, deși compania a înregistrat o creștere a profitului. Aproape 1.300 de angajați rămân fără loc de muncă
Zara închide mai multe magazine, deși compania a înregistrat o creștere a profitului. Aproape 1.300 ...
Piața muncii în 2025. Concedieri, interzicea muncii de acasă și șefi tot mai toxici: „Dacă ești leneș, pot găsi pe cineva care să te înlocuiască”
Piața muncii în 2025. Concedieri, interzicea muncii de acasă și șefi tot mai toxici: „Dacă ...
Horoscop săptămânal Cristina Demetrescu. Zodia care aşteaptă câştiguri până la finalul lunii februarie
Horoscop săptămânal Cristina Demetrescu. Zodia care aşteaptă câştiguri până la finalul lunii ...
Testare gratuită în București, pentru depistarea HIV și a virusurilor hepatitei. Rezultatul se dă rapid
Testare gratuită în București, pentru depistarea HIV și a virusurilor hepatitei. Rezultatul se dă ...
Trump spune că se va întâlni cu Zelenski ”săptămâna asta sau cea viitoare”. Putin vede ”necesară” prezența Europei la negocierile pentru pace, însă abia după discuțiile Rusia-SUA
Trump spune că se va întâlni cu Zelenski ”săptămâna asta sau cea viitoare”. Putin vede ”necesară” ...
Dacia, în topul vânzărilor auto din Europa la început de 2025
Dacia, în topul vânzărilor auto din Europa la început de 2025
Musk îi somează din nou pe bugetari să spună ce fac la muncă. Mulți i-au răspuns ironic. ”Mi-am plimbat câinele, am antrenat echipa de baschet a fiului meu”
Musk îi somează din nou pe bugetari să spună ce fac la muncă. Mulți i-au răspuns ironic. ”Mi-am ...
O nouă escrocherie pe WhatsApp! Metoda „Voteaz-o pe Adeline” te lasă fără bani în conturi! Avertismentul specialiștilor de la Securitate Cibernetică
O nouă escrocherie pe WhatsApp! Metoda „Voteaz-o pe Adeline” te lasă fără bani în conturi! ...
Crin Antonescu îl demolează pe Călin Georgescu: ”A obținut în condiții dubioase două milioane de voturi. Cum adică discută numai cu poporul? Omul ăsta, dacă ar câștiga, ar pretinde să desființeze tot”
Crin Antonescu îl demolează pe Călin Georgescu: ”A obținut în condiții dubioase două milioane ...
Scandalul stocurilor de gaze ia amploare. Sebastian Burduja critică lipsa de transparență a Depogaz
Scandalul stocurilor de gaze ia amploare. Sebastian Burduja critică lipsa de transparență a Depogaz