- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce metoda legală aplică românii pentru a cumpăra apartamente în zone de lux cu jumătate de preț

26 Sep, 11:15 • Mălureanu Rebecca
Pentru cei ce doresc să investească în proprietăți imobiliare, în această perioadă , apartamentele executate silit, scoase la licitație sunt cea mai bună variantă. Cumpărătorii pot achiziționa chiar și la jumătate de preț un imobil, totuși această metodă nu este lipsită de riscuri.
Ce metoda legală aplică românii pentru a cumpăra apartamente în zone de lux cu jumătate de preț

Un mare privilegiu pentru cei care doresc să investească în imobiliare, mai ales în această perioadă când prețurile pe piată au explodat este metoda apartamentelor executate silit, scoase la licitație. Norocoșii cumpărători au reușit să achiziționeze o proprietate cu jumătate de preț.

Apartamente de lux, avantaje și dezavantaje

Ghinion sau noroc pentru unii, apartamentele executate silit, scoase la licitație sunt o variantă destul de avantajoasă pentru cei ce vor să investească în imobiliare.

Astfel de imobile pot fi găsite pe site-urile băncilor, IFN-urilor, pe platforme imobiliare sau în Registrul dedicat bunurilor executate. Participanții la licitaţie vor trebui să plătească  10% din valoarea imobilului pentru a se înscrie. Suma va fi restituită la finalul licitaţiei.

„Dacă bunul nu se adjudecă la prima licitaţie, urmează încă un prag la care el se expune în piaţă la 75% din valoare. Dacă nu se adjudecă nici atunci, legea spune că el va fi cumpărat cu cea mai bună ofertă care se face. Însă aceste praguri nu sunt standard când vorbim despre persoane fizice, adică nu putem să aşteptăm aceşti trei paşi ca să luăm un bun la 50 sau 30%din valoarea lui de piaţă”, a declarat Toma Filipovici, preşedinte APAIR.

Vezi și:Orașul unde proprietarii de apartamente riscă amenzi pentru un gest banal. Ce trebuie să știe acum!

Unul dintre dezavantajele acestor proprietăți executate este ca nu oferă posibilitatea de vizualizare înainte de a se face o ofertă. În Băneasa, un apartament cu două camere, ce depășește 100 de metri pătraţi a scăzut de la prima licitație de la 200.000 de mii de euro la a treia licitație la suma de 115.000 de euro.

A deveni proprietarul unui imobil executat silit, implică bineînțeles riscuri, precum ca noii proprietari să asiste la evacuarea persoanelor care au pierdut casele, după adjudecare.

„Am văzut şi bătrâni scoşi din imobilele lor, familii cu copii. Mulţi dintre cei care au cumpărat imobile la licitaţie publică s-au trezit că în cadrul imobilelor nu mai aveau geamuri. Pentru că există o practică, ca în momentul în care pierd imobilul să-l distrugă”, a declarat avocatul Adrian Cuculis.

„N-aş cumpăra aşa ceva, omul acela poate câştigă în instanţă înapoi casa şi ar trebui să mă auto-evacuez eu după aia… „, spune un bucureştean.

Apartament
Apartament

Există totuși și români care speră că vor prinde un apartament la un preț avantajos şi urmăresc anunţuri de mai bine de 15 ani.

„Perioada de glorie a acestei secţiuni a fost în criza din 2019-2014, pornind de la premisa că erau foarte multe proprietăţi în piaţă şi era un interes pentru oportunităţi. E un segment care se adresează mai degrabă celor care cumpără mai degrabă pentru a investi şi a o scoate în regim de închiriere”, a declarat Daniel Crainic, director de comunicare platformă imobiliară.

Specialiştii  avertizează precauția este foarte importantă când vine vorba de modalitatea de licitaţie. Ultima ofertă poate fi atât de avantajoasă, încât cei interesaţi ajung să liciteze până aproape de primul preţ la care a fost evaluat imobilul, similar cu preţurile din piaţă.

Citește și: Se contruiesc apartamente cu consum foarte redus de energie pentru tinerii reîntorși acasă. Totul se face cu fonduri prin PNRR!