În perioada 5 februarie – 15 martie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a efectuat controale pentru verificarea autenticității și a parametrilor de calitate ai unor produse alimentare obținute prin procesarea laptelui și/sau a unor produse lactate comercializate pe piața din România, conform Antena 3 CNN.
S-au făcut 3.180 de verificări în depozitele alimentare autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, unități de reambalare a produselor lactate, platforme logistice/terminale de distribuție care aprovizionează lanțurile de unități de tip supermarket/hypermarket, magazine alimentare, unități de alimentație publică, piețe en gros, magazine alimentare amenajate în incinta unor piețe și/sau complexuri comerciale și în unități de tip supermarket/hypermarket.
Au fost recoltate 412 probe din lactate și produse lactate în vederea efectuării analizelor de laborator pentru determinarea parametrilor fizico-chimici, pentru verificarea conformității cu înscrisurile de pe etichete, identificarea speciei de proveniență a laptelui utilizat pentru fabricarea acestor produse, precum și pentru decelarea adaosurilor de grăsimi de origine vegetală și a proteinelor de soia.
Din pricina neregulilor constatate, s-au aplicat 368 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 2.849.340 de lei.
Ai mai putea fi interesat de: Suprataxa pe concedii medicale, eliminată doar parţial. Un angajat cu 5.000 de lei brut poate pierde 177 de lei pe zi
Mai mult, au fost emise 6 ordonanțe de suspendare a activității, 13 ordonanțe de interzicere a activității și s-a dispus măsura de reținere oficială/sechestru pentru o cantitate de 17.083 kg de produse lactate.
Produse lactate cu procent mai mic de grăsime decât cel declarat sau neconcordanțe privind specia de la care provine laptele, raportată la informațiile de pe etichetă – acestea sunt o parte dintre neregulile constatate de inspectorii ANSVSA în urma unor controale făcute în ultima lună.
Printre neregulile constatate se numără nerespectarea normelor privind depozitarea și întreținerea spațiilor, funcționarea unității fără a deține autorizație sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, utilizarea mijloacelor de transport neautorizate sanitar veterinar pentru transportul de produse alimentare.
„Din rezultatele analizelor efectuate produselor lactate, au rezultat următoarele neconformităti, în special în ceea ce privește analiza parametrilor fizico-chimici, diferențe procentuale raportate la declarațiile privind valorile de pe etichetă de către producător: procent mai mic de grăsime față de cel declarat; procent de cloruri/sare mai mare față de cel declarat; procent de substanță uscată mai mic față de cel declarat; procent de proteină mai mic față de cel declarat; neconcordanțe privind specia de la care provine laptele, raportată la informațiile de pe etichetă”, arată ANSVSA.