Puțini români știu că riscă să primească amenzi usturătoare dacă nu respectă regulile de la bloc, informează observatornews.ro. Există anumite obiecte pe care nu ai voie să le cari cu liftul, iar regulile sunt extrem de clare.
Există mai multe interdicții în ceea ce privește utilizarea unui lift. Pentru început, trebuie menționat că regulile din construcții existente în România arată că o clădire care are mai mult de 5 etaje trebuie să aibă cel puțin un lift. Mai mult decât atât, există clădiri prevăzute cu așa-numite lifturi de marfă.
Citește și despre: Avertisment pentru români! Șoferii care se opresc cu mașina pe podul de la Brăila sau care depășesc limita de viteză riscă amenzi usturătoare
Utilizarea unui lift dintr-o anumită clădire se face doar pe baza unor reguli bine stabilite. Românii care nu respectă recomandările riscă să se aleagă cu o amendă usturătoare. În general, oamenii care stau la bloc au interdicție de a utiliza liftul pentru a transporta mai multe tipuri de „bagaje”.
Concret, bagajele voluminoase de genul saci cu moloz sau alte resturi de materiale de construcție nu pot fi transportate cu ajutorul liftului. Totodată, românii care stau la bloc trebuie să știe că nu au voie să transporte un sac cu resturi care să cântărească mai mult de 30 kilograme.
De asemenea, oamenii nu au voie să transporte bunuri sau produse atât de voluminoase încăt să depășească limita de capacitate a liftului respectiv. Nu în ultimul rând, românii nu au voie să care produse inflamabile sau care degajă mirosuri greu de suportat, din cauza spațiului mic și a faptului că este un spațiu închis.
Interdicțiile de utilizare a liftului există tocmai pentru că există pericolul de a pune în primejdie una sau mai multe vieți. Alte reguli pot exista, stabilite de asociația de proprietari a blocului respectiv. În mare parte, vorbim despre restricțiile clasice, precum cele de a sări sau fuma în lift. Totodată, pot exista reguli și cu privire la bruscarea liftului sau de a-l utiliza într-un anumit interval de ore.
De asemenea, liftul nu trebuie transformat într-o toaletă publică, iar românii nu trebuie să desfășoare activități care ar duce la imposibilitatea accesării și utilizării liftului de către ceilați localnici. Amenzile pot ajunge la câteva sute de lei. Pot exista cazuri în care românii pot fi sancționați cu sume și mai mari de atât, dacă liftul suferă daune semnificative. În astfel de cazuri se impune ca reparaţia daunelor să fie plătită de persoana care a provocat daunele respective.
Te-ar putea interesa și: Amenzi de până la 10.000 lei pentru românii care nu respectă aceste reguli! Ce se întâmplă cu animalele de companie în vacanță