Multe orașe relevante, unele chiar de o mare importanță comercială, nu și-au mai găsit locul pe harta țării. Iar dacă am crede că principala cauză este scăderea demografică, știind prea bine că multe așezări au devenit de-a dreptul pustii, de fapt în aceeași situație se află și orașe ce erau considerate cu adevărat importante.
În trecut, în județul Vaslui, Ținutul Fălciului era considerat foarte important din punct de vedere comercial pentru țară. Astăzi, această așezare este menționată doar în documentele istorice, prima atestare a acesteia fiind în „Cronica călugărilor Mănăstirii Putna”. Altă informație sau notare despre oraș nu mai există, deși era considerat un oraș chiar necesar României.
Conform documentului mai sus menționat, la acea vreme, existau 24 de ținuturi în acea zonă, iar cel mai important dintre ele era Ținutul Fălciului, care avea capitala în Târgul Fălciu. Mai târziu, reședința de județ a fost mutată la Huși, această schimbare marcând declinul așezării vasluiene. Ulterior, Ținutul Fălciului a dispărut complet.
Nu este singura localitate care nu mai există astăzi pe harta României. Din cetatea Vicina, din insula Păcuiul lui Soare, au mai rămas doar ruinele, asemenea sitului Sarmizegetusa. Acum, cetatea reprezintă doar un punct de interes pentru turiștii sau arheologii ce ajung în Călărași și sunt interesați de istoria regiunii.
Un alt oraș ce odinioară era emblematic este Victoria, din Brașov. În trecut era cunoscut sub numele de Colonia Ucea, fiind construit pentru a deservi intereselor industriale. Schimbările economice au dus, însă, la abandonarea acestui oraș și, în final, la dispariția lui.
Și orașele Ester, din Constanța, Baia, din Suceava și Szegfalwa se află printre așezările care au avut același destin tragic, fiind șterse pe vecie de pe harta României. Aceste localități sunt acum doar amintiri păstrate în documente și în poveștile localnicilor.