Vestea tragică a morții lui Costel Constantin a fost anunțată chiar astăzi, 22 mai, de către Teatrul Național din București. Cu o carieră impresionantă în teatrul românesc, acest artist și-a consolidat poziția în istoria acestei arte. Dată fiind impresionanta sa activitate, mulți se întreabă ce pensie primea acesta din partea statului român pentru tot timpul petrecut în slujba publicului, notează Bugetul.ro.
Costel Constantin a încetat din viață la 81 de ani, aproape 60 fiind dedicați teatrului. Pentru activitatea sa extraordinară, statul român i-a acordat o indemnizație mai puțin cunoscută, dar generoasă din punct de vedere financiar. Sursa citată arată că acesta avea dreptul la această indemnizație până în 2026.
Actorul primea o indemnizație de merit pentru personalități române de prestigiu, în baza legii nr. 118 din 15 martie 2022. Suma lunară pe care Costel Constantin o primea era egală cu trei salarii minime brute pe țară, aproximativ 9.900 de lei.
„Legea nr. 118 din 15 martie 2002 pentru instituirea indemnizaţiei de merit prevede că aceasta se acordă personalităţilor române de prestigiu, pentru realizări deosebite şi pentru recompensarea unei activităţi de notorietate în domeniul culturii, ştiinţei şi sportului. (…)
Cuantumul lunar al indemnizaţiei de merit este egal cu o sumă ce reprezintă de 3 ori valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată şi este neimpozabil. Suma necesară pentru achitarea indemnizaţiilor de merit se suportă de la bugetul de stat”, a transmis Uniunea Teatrală din România.
Te-ar putea interesa și: Suma derizorie câștigată de Denis Hanganu după finalizarea serialului fenomen „Clanul”. Actorul a povestit ce urmează să facă cu banii
Costel Constantin a murit la doar doi ani după soția sa, Mihaela, alături de care a fost împreună 50 de ani. Familia a vrut să treacă prin aceste momente grele departe de ochii publicului, dar foștii colegi de la TNB i-au adus un ultim omagiu public.
„Cu adâncă tristețe anunțăm trecerea la Veșnicie a marelui actor COSTEL CONSTANTIN, un coleg minunat, un artist desăvârșit, cu o lungă și o prodigioasă carieră atât în teatru, cât și în film, cu zeci de roluri memorabile!”
A debutat pe scena Teatrului Național București în 1970, cu rolul Nick din piesa „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Edward Albee.
A jucat în zeci de piese, printre care se numără Săptămâna patimilor de Paul Anghel, Regele Lear de William Shakespeare, Năpasta, O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale, Alexandru Lăpușneanu de Virgil Stoenescu, Azilul de noapte de Maxim Gorki, Apus de soare de Barbu Ștefănescu Delavrancea, Steaua fără nume de Mihail Sebastian, Crimă pentru pământ după Dinu Sararu, Sâmbătă, duminică, luni de Eduardo De Filippo, Sinucigasul de Nikolai Erdman.
Ultima oară a putut fi văzut pe scenă în iunie 2023, în spectacolul „Omul care a văzut moartea”, un rol remarcabil, pe care l-a însuflețit în peste 200 de reprezentații de-a lungul a zece ani. Dumnezeu să-l aibă în paza Sa! Condoleanțe familiei!”, a transmis TNB.