În România, la momentul actual, există aproape 5 milioane de pensionari, iar valoarea totală a sumelor distribuite lunar către aceștia se ridică la 10,676 miliarde lei. Anumiți seniori încasează o pensie foarte mare lună de lună, în vreme ce alții se gândesc cum să trăiască de la o zi la alta, primind puțini bani, scrie Newsweek.ro.
Mulți pensionari așteaptă să vadă câți bani vor primi în plus de la stat după recalcularea pensiilor. Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), susține că promisiunea va deveni realitate, iar beneficiarii se vor bucura de noile pensii începând cu data de 1 septembrie 2024. În schimb, vestea mai puțin bună este că nu toți se vor alege cu sume mai mari.
De la 1 septembrie, românii vor primi pensiile recalculate, după noua formulă de calcul. Pe de altă parte, nu toți pensionarii se vor bucura de o mărire semnificativă. De exemplu, un român a fost surprins să audă că ar urma să ia mai puțin cu câțiva lei.
Bărbatul în cauză a lucrat 34 de ani, dintre care 27 de ani în România și 7 ani în Italia. În acest moment, el primește lunar o pensie de 1.950 de lei, având un punctaj mediu anual de 0,95, iar punctul de pensie este de 1.054 de lei, potrivit sursei citate.
Ai mai putea citi și: Ce pensie va avea Traian Băsescu, după ce și-a pierdut îndemnizația de fost președinte. Surprize în rândul pensionarilor de lux ai României
Punctele de stabilitate (bonus) pentru 27 de ani munciți se calculează în următorul fel: 0,5X 2 = 1 punct bonus. Totuși, pensionarul mai are și 22 de puncte de contributivitate. În acest caz, vom avea următorul calcul: 22 + 1 = 23 de puncte X 81 de lei punctul de referință = 1.863 de lei.
Aceasta ar trebui să fie pensia bărbatului, în urma recalculării. Acest lucru înseamnă că el ar trebui să ia cu aproape 70 de lei mai puțin față de suma primită în momentul de față. Totuși, oamenii care se află în această situație vor rămâne cu pensia actuală.
Noua formulă de recalculare a pensiei este: „punctele X VPR de lei”, VPR reprezentând valoarea punctului de referință care este egală cu 81 de lei. Totalul de puncte se calculează adunându-le pe cele de la contributivitate cu cele asimilate și de la stabilitate. Cele din urmă se împart astfel:
Vezi mai multe știri: Guvernul României, în vizorul BNR. Mugur Isărescu trage un semnal de alarmă: „Unde e lege nu e tocmeală. Când datoria depășește 50% trebuie luate măsuri”