- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce pensie va primi un român care a muncit peste 25 de ani, după noua lege a pensiilor. Anunțul făcut de Ministerul Muncii înainte de recalculare

09 Jun, 11:46 • Adrian Popovici
Ministerul Muncii transmite că nicio pensie nu va scădea după reclacularea din septembrie.
Ce pensie va primi un român care a muncit peste 25 de ani, după noua lege a pensiilor. Anunțul făcut de Ministerul Muncii înainte de recalculare

Noua lege a pensiilor a venit cu o serie de schimbări fundamentale în ceea ce privește modul în care este stabilită pensia românilor care și-au încheiat activitatea profesională. Una dintre cele mai notabile modificări este implementarea unei noi formule de calcul, care va fi aplicată de acum înainte. Această formulă încearcă rezolve discrepanțele, iar autoritățile dau asigurări că nicio pensie nu va scădea, transmite RTV.

Pe lângă această schimbare majoră, o veste bună pentru pensionari este că, conform noii legi, în fiecare an pensiile vor fi majorate cu rata inflației. Aceasta înseamnă că, în urma majorării din 1 ianuarie 2024, pensiile au crescut cu 13,8% pentru toți vârstnicii ieșiți la pensie. Această creștere a adus un plus de siguranță financiară pentru această categorie de persoane.

„„Principalul obiectiv al reformei pensiilor îl reprezintă echitatea în sistemul public de pensii. Adică, pentru contribuții, adică veniturile pentru care s-au plătit contribuții de asigurări sociale, deci la contribuții și muncă egală, perioadă de cotizare egală, să ai o pensie egală, astfel să nu mai fim în situația în care suntem azi, dacă ai ieșit la pensie în ani diferiți, după legi diferite, dacă ai fost femeie sau bărbat, să ai un cuantum diferit”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Simona Bucura Oprescu a subliniat importanța contribuției plătite din salariu în determinarea pensiei finale. A explicat că nu este suficient doar să ai o vechime de muncă de exemplu, 30 de ani. Noua lege aduce în prim-plan echitatea între pensionari, asigurând că contribuțiile și munca egală vor fi reflectate într-un cuantum egal al pensiilor. Astfel, indiferent de anul în care cineva a ieșit la pensie sau de genul său, pensia va fi calculată într-un mod mai echitabil.

Român la pensie
Român la pensie

Te-ar putea interesa și: Românii care nu vor primi niciun ban în plus la pensie după recalculare. Situația dramatică în care se află 1,3 milioane de pensionari

Ce pensie primește un român care a muncit peste 25 de ani?

Pentru a înțelege mai bine cum se vor calcula sumele de plată pentru pensionarii care au muncit peste 25 de ani, Simona Bucura Oprescu a oferit clarificări suplimentare. Principala contribuție în cuantumul pensiei o reprezintă punctele de contributivitate, care sunt obținute pe baza contribuțiilor plătite din salarii. În plus, au fost introduse puncte necontributive pentru perioadele în care persoanele în cauză nu au putut contribui din motive obiective sau au ales să investească în educație. Acestea sunt măsuri menite să încurajeze și să răsplătească stabilitatea și munca de lungă durată.

„Avem punctele necontributive, aceste puncte necontributive se dau pentru perioade necontributive. Ce înseamnă asta: pe de o parte, pentru a încuraja educația, pentru ca atunci când un român optează dacă să meargă să aibă studii superioare, fie că vorbim de universitate făcută la zi, că vorbim de master, de doctorat, să nu renunțe fiindcă în acea perioadă nu ar contribui la bugetul asigurărilor sociale de stat.

Pentru asta dăm un punctaj suplimentar de 0,25 puncte pe an, care reprezintă 25% din salariul mediu brut pe economie pentru aceste perioade necontributive, perioade în care încurajăm educația sau perioade în care din motive obiective nu a putut să contribuie la bugetul asigurărilor sociale de stat. În noua lege avem o noutate: punctele de stabilitate, puncte care se dau pentru vechime, pentru o perioadă mai lungă de 25 de ani”, a explicat ministrul cum se recalculează o pensie.

Astfel, în noua lege, se acordă puncte de stabilitate pentru vechimea în muncă. Aceste puncte reprezintă o recompensă pentru cei care au avut o prezență constantă pe piața muncii timp de peste 25 de ani. Mai mult, pentru cei cu stagiul de cotizare mai lung de 35 de ani, există chiar un punct suplimentar. Aceste schimbări au fost implementate pentru a asigura un mecanism de creștere sustenabilă al pensiei, menținând totodată echilibrul în sistemul public de pensii.

Citește și: Pensionarii care vor primi o creștere de 50% a pensiei chiar înainte de recalculare. Decizia judecătorilor care îi avantajează