- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce pensii riscă să fie tăiate de la 1 octombrie

27 Sep, 09:22 • Mălureanu Rebecca
Cei ce beneficiază de pensii de urmaș, cu vârstele cuprinse între 16 și 26 de ani, riscă să nu o mai primească, dacă nu își depun adeverințele de studiu până la finalul lunii septembrie. Lipsa documentului poate duce la suspendarea plății.
Ce pensii riscă să fie tăiate de la 1 octombrie

Casa de Pensii Publice avertizează beneficiarii pensiei de urmaș. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 26 de ani, riscă să o piardă, dacă nu își vor depun actele necesare. Documentul esențial este adeverința de studiu care trebuie depusă până la data de 1 octombrie.

Care sunt condițiile de acordare a pensiiei de urmaș

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a transmis beneficiarilor pensiei de urmaș, cu vârstele între 16 și 26 de ani, care își continuă studiile, posibilitatea suspendării acesteia în cazul în care nu respectă termenul de depunere al actelor.

Adeverința de studii reprezintă documentul esențial pentru aceștia, iar neprezentarea ei poate duce la anularea veniturilor.

Persoanele vizate sunt cei care beneficiază de pensii de urmaș și care sunt încadrați în condițiile prevăzute de lege. Este vorba despre cei cu vârsta între 16 și 26 de ani, care sunt înscriși într-o formă de învățământ sau nu au o sursă de venit și nu sunt angajați.

Tinerii beneficiari trebuie să dovedească că urmează studii, în țară sau în străinătate, prin intermediul adeverinței. Altfel, pensia va fi suspendată o perioadă, până la clarificarea situației.

Vezi și: Ordin de la Casa de Pensii pentru milioane de beneficiari. Ce se întâmplă cu noile recalculări

Pensii
Pensii

Ce documente sunt necesare?

CNPP a publicat o lista completă a documentelor necesare, în funcție de situația specifică a fiecărui beneficiar:

  • Cererea de înscriere la pensie (anexa nr. 7 la norme).
  • Certificatul de deces al susținătorului decedat (original și copie).
  • Acte de stare civilă ale urmașilor și, după caz, ale reprezentantului legal (original și copie).
  • Decizia medicală privind capacitatea de muncă, dacă titularul pensiei de urmaș este invalid (original).
  • Adeverința de studii pentru copiii urmași cu vârsta peste 16 ani (original). Dacă studiile sunt efectuate în străinătate, adeverința trebuie tradusă și legalizată.
  • Actul doveditor al cauzei decesului, în cazul în care decesul susținătorului s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale (copie).
  • Formularul de înregistrare a accidentului de muncă – FIAM, avizat de inspectoratul teritorial de muncă (copie), în cazul decesului cauzat de un accident de muncă.
  • Fișa de declarare a cazului de boală profesională – BP2, avizată de direcția de sănătate publică (copie), și certificatul medical constatator al decesului, care să ateste că decesul a fost cauzat de o boală profesională.
  • Documentul portabil A1 sau un certificat echivalent, pentru accidentele de muncă survenite într-un alt stat membru UE/SEE/Elveția/Marea Britanie sau în alte state cu care România are acorduri în domeniul securității sociale.

Care sunt termenele limită și consecințele?

Termenul limită de predare a adeverinței de studii la Casa Națională de Pensii este până la finalul lunii septembrie 2024. Nerespectarea termenului determină beneficiarii pensiei să riște suspendarea plății din luna octombrie sau noiembrie 2024.

Cei vizați trebuie să fie conștienți de această obligație și să se asigure că au dosarul complet și actualizat, pentru a evita orice întrerupere veniturilor.

Vezi și:  Blocaj la Casa de Pensii: Pensionarii nu primesc majorări din cauza unui formular greșit. Sunt refuzuri pe bandă rulantă