Cu 100 de lei, dintr-o piață din Cluj-Napoca se pot cumpăra:
Românul are a fost la cumpărături nu și-a permis să-și mai cumpere și carne. Kilogramul de mușchiuleț de pui este 26 de lei, iar pieptul de pui file este 32 de lei.
2.000 de lei plătesc comercianții din piața din Cluj-Napoca, pentru chiria unei tarabe, scrie Economedia.ro.
Indicele prețurilor de consum, evoluție februarie 2023 față de februarie 2022. Alimente:
Zahăr: +63,56%
Unt: +44,85%
Margarină: +34,89%
Cartofi: +34,82%
Ouă: +34,59%
Lapte: +32,39%
Ulei: +29,52%
Legume și conserve de legume: +24,26
Pâine: +23,73%
Pește și conserve de pește: +22,06%
Carne, preparate și conserve de carne: +17,44%
Economistul Adrian Negrescu avertizează că s-a ajuns la o sărăcie fără precedent în Europa.
„În primul rând, rezultatele sunt chiar mai drastice, pentru că ceea ce vedem sunt datele pe 2021. Majoritatea creșterilor de prețuri, cel puțin pe zona alimentară, au fost pe anul 2022, atunci când din top 10 cele mai mari scumpiri de peste 30% la produse în România, nouă dintre acestea au fost la produse alimentare de bază, cum ar fi uleiul, cartofii, margarina, orezul, fasolea.
Ne spune INS că peste 40% din cheltuielile unei familii obișnuite au ajuns să fie alocate pentru produsele alimentare de bază. Este un procent fără precedent la nivel european. Și bulgarii stau mai bine decât noi, ceea ce ne arată că prețurile au crescut foarte mult și că nivelul salarial în România a rămas, din păcate, în urma inflației”, a comentat Adrian Negrescu, pentru B1 TV.