- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce poți face pentru a avea lunar un venit pasiv. Expertul financiar Bogdan Dinu: „Ideal ar fi să avem o sursă de venit”

11 Jul, 21:08 • stefan.vlad
Ce poți face pentru a avea lunar un venit pasiv. Educația financiară implică cunoștințe și abilități ce ne ajută să luăm decizii mai bune în privința gestionării resurselor financiare de care beneficiem și ne învață cum să gestionăm veniturile și să cheltuim mai puțin, dar și cum să facem economii pentru situații neprevăzute sau investiții care să ne aducă beneficii.
Ce poți face pentru a avea lunar un venit pasiv. Expertul financiar Bogdan Dinu: Ideal ar fi să avem o sursă de venit

Ce poți face pentru a avea lunar un venit pasiv. Bogdan Dinu, specialist în educație financiară, a explicat cum putem ajunge la venituri pasive lunare, dar și care sunt investițiile sigure în urma cărora avem numai de câștigat.

Citește și: Educaţie financiară. Investiţii simple şi profitabile pentru români, direct de pe telefon: „Poţi începe cu 100 de lei pe lună. Funcţionează ca Pilonul II de pensii”

Ce poți face pentru a avea lunar un venit pasiv

Aș vrea să fac o diferențiere între a gestiona banii din perspectiva venitului și a economisirii. Gestionăm bugetul în sensul în care nu cheltuim tot până la final de lună, dar aici este o altă arie, care se numește investiție.

Adică partea aceea de bani, care este economisită, trebuie mai departe investită. Sau ideal ar fi să fie investită. De ce? Pentru ca în 10 ani, în 15 ani, acei bani investiți să ajungă să producă pentru noi alți bani pasivi, sau cu o pasivitate mult mai mare.

Înseamnă ca eu să nu trebuiască să depun un efort de 8 – 10 ore pe zi pentru a produce acei bani. Un bun exemplu este un apartament pe care îl închiriez și iau o chirie, evident că muncesc, muncesc să găsesc apartamentul, poate se schimbă chiriașul odată la câțiva ani, dar munca este doar una – două ore pe lună, este foarte mică.

Sau putem să investim la bursă, și primim dividende, sau investim la bursă și facem capital gain, cumpărăm la o valoare mai mică, vindem la o valoare mai mare. Sunt metode, dar ideal ar fi să avem o sursă de venit din investiții”, a explicat specialistul în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu.

Sfaturile specialistului pentru educaţia financiară a tinerilor

Profesor la Academia de Studii Economice din Bucureşti, Adrian Mitroi este de părere că bazele educaţiei financiare trebuie puse din familie, unde părinţii trebuie să le prezinte tinerilor, în primul rând, cum se alcătuieşte bugetul unei familii, prin această transparenţă financiară aceştia fiind îndemnaţi să deprindă noţiuni de contabilitate primară, care să-i ajute mai departe în viaţă.

Poate că vrei să faci un curs pentru a învăța puțină programare, o tabără unde poți afla lucruri noi, sunt lucruri pe care le poți face dacă nu ai inspirație financiară și nu ai bani suficienți (pentru investiții), poți să faci și treburile astea pentru lucrurile bune se adună omului gospodar.

Nu sunt pentru toți lucrurile acestea, dar lucrurile pe care le văd la părinți, transparența administrării bugetului familiei este un subiect substanțial, le poate da celor tineri un exemplu interesant și îi lasă să învețe prima dată lucrurile grele iar apoi pot intra în lumea complicată a criptomonedelor, a investițiilor peste noapte care sunt foarte periculoase, și care, după sfaturile de pe internet, te fac milionar.

Tânărul trebuie învățat cu bazele financiare, dacă le are pe acelea va fi mai capabil să aibă grijă de economia personală. Pentru că atunci când ai bani ai posibilitatea să urmărești oportunitățile care apar și care s-ar putea să fie foarte atractive”, explică profesorul ASE.