Ce presupune jobul de operator CNC. Concret, această persoană se ocupă cu utilizarea maşinilor cu comandă numerică. Vorbim despre dispozitive utilizate în special în industrie şi care realizează operaţiuni precum frezare, cepuire, strunjire, etc.
„CNC-urile sunt sistemele cu comandă numerică computerizată care permit operarea mașinilor unelte prin dispozitive electronice„, potrivit thestudent.ro. Utilizarea unor astfel de maşini unelte înseamnă capacitate de lucru mult mai mare şi timp de execuţie mai scurt, iar un operator CNC trebuie să înţeleagă şi să utilizeze corect sistemele, implicit utilajele.
Citește și: Mai bine de jumătate dintre români și-ar schimba locul de muncă anul viitor – sondaj eJobs
La prima vedere, să devii operator CNC nu pare să fie chiar atât de dificil și este nevoie doar de cel puţin 8-10 clase absolvite, dar şi să fi absolvit un curs de calificare ca operator CNC.
Există însă cazuri în care anumiţi angajaţi pot obţine diplomă de calificare doar în urma unei evaluări acreditate, în cazul în care au deja cunoştinţe în domeniu. Ce înseamnă cunoştinţe în domeniu? Păi ori au obţinut experienţă anterioară ori au absolvit un curs online.
Totuşi, trebuie precizat că un curs de calificare ca operator CNC poate să dureze în jur de şase luni, iar doritorii pot ajunge să-şi încerce norocul pentru a obţine diploma de absolvire abia după ce au trecut prin cel puţin 200 de ore de teorie şi 400 de ore de practică.
Referitor la salariu, o persoană poate primi 2.000-2.300 de lei în mână, pentru un operator CNC aflat la început de drum, însă suma poate să crească în mod semnificativ şi să ajungă la cel puţin 4.500 sau chiar 5.000 de lei.
Mai mult, în cazul în care obţineţi o diplomă de absolvire a unui curs de calificare ca operator CNC trebuie să ştiţi că deveniţi eligibili pentru un loc de muncă în străinătate care v-ar putea aduce chiar salarii de mii de euro.