- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ce presupune noua lege referitoare la costul total al creditării. Lucrurile pe care românii trebuie să le știe

15 Aug, 19:01 • Amarie Giorgiana
Legislația din domeniul financiar-bancar trece printr-o perioadă a transformărilor, prima dintre ele fiind noua Lege privin protecția consumatorilor în ceea ce privește costul total al creditării și cesiunea de creanțe.
Ce presupune noua lege referitoare la costul total al creditării. Lucrurile pe care românii trebuie să le știe

Legislația din sectorul financiar-bancar trece prin mai multe schimbări, iar vizată este și Legea privind protecția consumatorilor în ceea ce privește costul total al creditării și cesiunea de creanțe.

Legea a fost promulgată pe data de 12 august 2024, după respingerea obiecției de neconstituționalitate ridicate cu privire la prevederile sale. Legea introduce schimbări esențiale în privința produselor creditare oferite de instituțiile financiare nebancare, printre care creditele ipotecare și creditele de consum negarantate cu ipotecă imobiliară cu o valoare maximă de 100.000 de lei și termen de rambursare de maximum 5 ani, notează Hot News.

Dispozițiile Legii urmează să intre în vigoare după expirarea unui termen de 90 de zile, iar noile prevederi vor fi aplicabile inclusiv în cazul contractelor active la data intrării Legii în vigoare. Astfel, consumatorii care vor fi în situația părții unui contract care cuprinde dobânzi superioare celor avute în vedere prin noua lege sau costuri totale ce depășesc pragul impus, vor putea solicita revizuirea contractului de către creditor. Asta, prin cererea reducerii sau a ștergerii parțiale a unor obligații. În același timp, consumatoii pot apela și în instanță în mod direct sau  în urma refuzului creditorului.

Cum va funcționa noua lege referitoare la costul total al creditării

Potrivit specialiștilor, instituțiile bancare vor fi nevoite să schimbe contractele existente, iar asta va necesita un plus de atenție din partea consumatorilor, aceștia trebuind să identifice și să semnaleze corespunzător termenii contractuali care ar putea ascunde dobânzi excesive sub forma unor costuri, comisioane sau prime.

Ca urmare, noile limite aplicabile dobânzii anuale efective sunt stabilite:

  • la cel mult 8 puncte procentuale peste dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă, pentru creditele ipotecare pentru investiţii imobiliare;
  • a cel mult 27 de puncte procentuale peste dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă, în cazul creditelor de consum.

Citește și: Se vor da amenzi de 10.000 de lei pe 15 august! Cine nu respectă legea, va scoate bani grei din buzunar

În rândul creditelor de consum cu o valoare mai redusă, noua reglementare vine cu limitări suplimentare, aplicabile în funcție de valoarea creditului. Iată care sunt acestea:

  • în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 5.000 RON, costul total al creditării nu poate depăşi 1% pe zi;
  • în cazul creditelor de consum cu o valoare între 5.001 RON şi 10.000 RON, costul total al creditării nu poate depăşi 0,8% pe zi;
  • în cazul creditelor de consum cu o valoare între 10.001 RON şi 25.000 RON, costul total al creditării nu poate depăşi 0,6% pe zi.

În toate cazurile enumerate mai sus, valoarea totală plătibilă de consumator nu poate trece de dublul valorii totale a creditului.

Citește și: Credite fără dobânzi mari! Președintele Klaus Iohannis a promulgat oficial legea

Tags: