Roșiile au devenit printre cele mai scumpe legume de pe piață. Sunt zone în țară unde sunt mai scumpe decât mezelurile. Spre exemplu, pentru un kilogram de piept de pui românii plătesc între 12,99 de lei/kg și 27,99 lei/kg. Kilogramul de roșii, însă, a ajuns să fie mai scump.
Dacă vorbim despre supermarketuri, un kilogram de roșii din soiul San Marzano (roşii alungite) costă 39,99 lei/kg şi provin din Belgia, în timp ce în piață, roșiile au ajuns să se vândă chiar și cu 65 de lei.
Citește și Cât costă carnea de miel la târgurile de profil din țară
Și ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a arătat revoltat de prețurilor colosale ale producătorilor români, mai ales ținând cont că statul ajută producția de roșii prin Programul „Tomata”. Subvenția care se acordă prin acest program în valoare de 3.000 de euro, adică circa 15.000 de lei, acoperă p bună parte din costuri, iar în acest fel prețul de producție al unui kilogram de roșii e redus la 12 lei. Numărul fermierilor înscriși anul acesta în program a crescut cu 20% față de anul trecut.
Și fermierii au spus că prețurile sunt exagerate, luând în considerare că costul de producție pentru un kilogram de roșii fiind de aproximativ 12 lei în solarele din țară, aproape de cel al roșiilor din import.
Andreea Domnicu e unul dintre cei mai mari legumicultori din Scărișoara, Olt, și ține roșii în solarii pe mai multe hectare. Roșiile ei ajung în piețe din București și mai multe județe. Pentru un solar de o mie de metri pătrați plătește o sută de mii de lei, în timp ce producția poate să varieze între 7 și 10 tone de roșii. „De la noi au plecat de la prețul de 35 de lei pe kilogram, în regim angro”, a spus ea.
Citește și Cât costă turta dulce la Târgul de Paște din București. Prețuri colosale la preparatele de sărbători
Nu e singura care admite că prețurile sunt prea ridicate. „Păi, la răsaduri ajung la 4.000 de lei. La combustibil, la fel. Pe 10 ari – undeva la 50-60 de mii de lei, la gunoi de grajd că luăm mai ieftin, câteodată mai scump, dar undeva la două mii, două mii și ceva. Si curentul, norocul nostru este că mai avem și panouri solare și ne mai economisim din costuri”, a declarat Cătălin Dragu, fermier.