- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce riscă românii care comentează pe rețelele de socializare despre candidații de la alegeri. Amenda este uriașă!

02 Dec, 12:19 • Anghel Valentin
Simpatiile și antipatiile pentru candidații de la alegeri pot duce la amenzi uriașe pentru cei care fac comentarii pe rețelele de socializare. Potrivit legii, amenda în astfel de cazuri poate fi și de 4.500 de lei!
Ce riscă românii care comentează pe rețelele de socializare despre candidații de la alegeri. Amenda este uriașă!

În România, rețelele de socializare sunt considerate spațiu public, conform unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție. În acest context, reglementările electorale sunt valabile inclusiv pe TikTok, Facebook și Instagram , unde postările făcute în afara perioadei legale permise și cele considerate injurioase pot atrage sancțiuni severe, notează bugetul.ro.

Cei care încalcă legea prin astfel de postări riscă amenzi ce pot ajunge la 4.500 de lei!

Subiectul sancțiunilor pentru postări ilegale pe rețelele de socializare a intrat în actualitate recent, odată cu cazul unei tinere de 18 ani din Sibiu. Potrivit sursei citate, aceasta a primit un avertisment scris din partea Poliției, pentru comentarii jignitoare legate de alegeri. O sancțiune blândă, e-adevărat, însă nu vorbim despre o ”regulă” a indulgenței.

Citește și REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2024. Cum arată topul partidelor şi reacţia presei internaţionale. Bursa revine pe plus

Pentru încălcări similare ale legii, Poliția Română a precizat aplicare a 119 sancțiuni, dintre care 37 au fost amenzi. Astfel, în București, Timișoara, Brașov și alte orașe, cei care au distribuit mesaje de susținere pentru candidați au fost avertizați sau chiar amendați de oamenii legii.

Alegeri și sancțiuni care au împărțit România în două tabere

Aplicarea legii în astfel de cazuri a stârnit și reacții contra, inclusiv din tabere politice. USR, de pildă, a criticat dur aceste sancțiuni și l-a acuzat pe ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, de transformarea Poliției Române în ”instrument de intimidare”.   Și unii activiști au mers în aceeași direcție, susținând că ar fi vorba despre încălcări flagrante ale dreptului la exprimare.

De cealaltă parte, susținătorii sancțiunilor pentru postări legate de alegeri susțin că aplicare legii este necesară în astfel de cazuri, pentru a preveni derapajele legate de scrutine.

Citește și Cât costă să mergi la schi în Poiana Brașov. De când se deschid pârtiile din țară

Urmărește Daily Business pe Google News