- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce salarii au crescut de la 1 iunie. Lista completă a bugetarilor care vor primi bani în plus la leafă

03 Jun, 18:32 • Alexe Raluca
Unii angajați din sistemul bugetar românesc vor beneficia de o majorare a salariului. Începând cu 1 iunie 2024, aceste categorii vor încasa mai mulți bani la leafă. Află în cele ce urmează cu cât se majorează veniturile acestora!
Ce salarii au crescut de la 1 iunie. Lista completă a bugetarilor care vor primi bani în plus la leafă

O parte din angajații din sistemul bugetar din România au protestat zile întregi în stradă pentru a li se majora veniturile. Nemulțumirile multe și strigate în fața guvernului, mai ales în plin an electoral, au dus la decizia de a fi majorare cu câteva procente salariile unor categorii de bugetari.

Citește și: Românii, locul 2 la ore muncite, dar printre ultimii la salarii în UE. Topul țărilor în care se muncește mai puțin și se câștigă mai bine

Ce salarii din sistemul bugetar au crescut de la 1 iunie

Totuși, deși unii angajați de la stat au cerut indexări de până la 25%, guvernanții au decis să acorde doar 10% și în două tranșe. Astfel, printre bugetarii ce vor beneficia de bani în plus la următorul salariu se numără profesorii, medicii și personalul din administrație.

Lista completă a categoriilor de bugetari pentru care lefurile se majorează de la 1 iunie și procentele aferente:

  • Profesori: 8%
  • Doctori + personal medical auxiliar: 10%
  • Administrație: 5%
  • ONRC şi Registrul Comerţului: 5%
  • Funcţionari publici din unele localităţi: 5%,

Pe listă se află și angajații din domeniile cultură, diplomaţie, din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi oficiile Registrului Comerţului de pe lângă tribunale.

Din păcate, însă, mai există încă nemulțumiri, de această dată în rândul sindicaliștilor. Unii dintre ei susțin că sunt hărțuiți să renunțe la revendicările lor.

„Hărţuirea şi ameninţarea angajaţilor care protestează legitim, de la nivelul celei mai înalte pozitii executive din stat, este un gest inacceptabil. Declaraţia premierului din şedinţa de Guvern de săptămâna trecută este de neacceptat nu doar prin faptul că este profund nedemocratică şi cu reflexe de mentalitate medievală, dar constituie un exemplu nociv şi un cec în alb pentru toţi angajatorii abuzivi, din sistemul public sau privat. Din păcate, România nu duce deloc lipsă de patroni abuzivi, care în locul negocierii şi dialogului, adoptă tactici de discriminare, ameninţare şi hartuire. Deficitul major de forţă de muncă este datorat şi acestui tip de atitudine «patronală», fals managerială, pe lângă salarizarea de mizerie din România.

Ne putem imagina că angajaţii din aparatul de stat care protestează pentru drepturile lor nu sunt cei implantaţi politic (aceştia în general nici nu sunt membri de sindicat). Sunt angajaţii competenţi şi experimentaţi, experţii care duc în spate greul activităţii, cei care suportă capriciile diverşilor şefi politici, cei care s-au săturat de inechităţi şi tratament discriminatoriu, de amatorismul prin care Guvernul reglementează politicile publice, şi cei care suportă, in plus, stigma unei imagini distorsionate a angajatului din funcţia publică, creată şi propagată, iată!, de propriii angajatori – înalţii oficiali ai statului”, susţine Confederaţia Cartel Alfa.

Citește și: Salarii de până la 10.000 de lei la Dedeman! Câți bani oferă frații Pavăl tuturor angajaților din firmă. Se fac angajări!