- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce salarii vor avea consilierii și șoferii angajați la birourile parlamentare în 2024. Ce au hotărât aleșii?

07 Feb, 19:41 • Adrian Popovici
Miercuri, în cadrul ședințelor birourilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului, s-a stabilit cadrul în baza căruia se calcul ce salarii va personalul angajat în birourile parlamentare, stabilindu-se atât nivelul minim, cât și cel maxim al salariilor de bază. Conform deciziei, limita minimă pentru aceste salarii de bază este echivalentă cu salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată, fiind de 3.300 lei.
Ce salarii vor avea consilierii și șoferii angajați la birourile parlamentare în 2024. Ce au hotărât aleșii?

Miercuri, în cadrul ședințelor birourilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului, s-a stabilit cadrul în baza căruia se calcul ce salarii va personalul angajat în birourile parlamentare, stabilindu-se atât nivelul minim, cât și cel maxim al salariilor de bază, transmite Antena 3 CNN.

Conform deciziei, limita minimă pentru aceste salarii de bază este echivalentă cu salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată, fiind de 3.300 lei. Pe de altă parte, limita maximă a salariului de bază este determinată de salariul de bază al funcției echivalente utilizate în cadrul cabinetului unui demnitar.

Mai exact, pentru diversele funcții, limitele maxime pentru aceste salarii de bază sunt următoarele: pentru funcția de consilier, salariul maxim de bază poate ajunge la 8.605 lei, pentru expert este de 7.574 lei, pentru consultant și șef de cabinet este de 6.079 lei, iar pentru șef de cabinet sau referent, acesta variază între 5.572 lei și 5.169 lei. În cazul șoferilor, limitele sunt cuprinse între 5.036 lei și 3.301 lei.

Decizia de a stabili care este nivelul minim și maxim pentru aceste salarii de bază pentru personalul de la birourile parlamentare a fost luată în conformitate cu prevederile legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Această hotărâre este corelată cu Hotărârea de Guvern nr. 900/2023, care reglementează stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, cu Ordonanța de urgență nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, și cu Ordonanța de urgență nr. 127/2023, precum și cu prevederile Codului Muncii.

Aceste măsuri au fost adoptate pentru a asigura o aplicare coerentă și în concordanță cu legislația în vigoare, având în vedere importanța respectării normelor legale în domeniul salarizării personalului din instituțiile publice. Prin intermediul acestei hotărâri, se urmărește crearea unui cadru transparent și echitabil pentru determinarea salariilor personalului din birourile parlamentare, în conformitate cu principiile de justiție și eficiență.

Te-ar putea interesa și: Legea salarizării, blocată! Angajații de la stat nu vor avea salarii mărite nici în 2024. Crește riscul de declanșare a grevelor

Palatul Parlamentului
Palatul Parlamentului

Ce salarii și alte costuri acoperă statul român pentru parlamentari?

La începutul anului trecut, în cadrul ședinței birourilor permanente ale Senatului și Camerei Deputaților, aleșii și-au majorat sumele forfetare. Această majorare a fost de aproximativ 7000 de lei, iar motivul invocat a fost că suma nu a mai fost actualizată din 2019, în timp ce salariul minim a crescut de la 1950 la 3000 de lei începând cu acea perioadă.

Aleșii au argumentat că este necesară această majorare pentru a putea oferi salarii mai mari angajaților din birourile parlamentare. Suma alocată ca forfetar acoperă nu doar salariile, ci și chiriile și utilitățile pentru birourile parlamentare.

Această decizie a fost luată în contextul în care aleșii au recunoscut că o creștere de salarii pentru personalul care îi deservește este necesară pentru a asigura un nivel de trai adecvat și pentru a atrage și menține angajați calificați în cadrul birourilor parlamentare. Astfel, ajustarea sumelor forfetare a fost văzută ca o măsură necesară pentru a face față creșterii costurilor și pentru a asigura funcționarea eficientă a instituțiilor parlamentare.

Citește și: Marcel Ciolacu solicită scăderea de urgență a impozitării pe salarii. „Dacă sunt două salarii minime pe economie e foarte greu să te descurci cu un copil”

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci