Mai exact, salariile asistenților medicali vor fi majorate cu 40%, ale infirmierilor cu 40%, ale brancardierilor cu 45%, medicii rezidenți primesc doar 25%, la fel biologii, chimiștii, psihologii și fiziokinetoterapeuții. Cea mai mică creștere au obținut-o medicii primari și medicii specialiști – 13%, însă nivelul salariilor și al sporurilor acestora este mult mai ridicat decât în cazul celorlalte categorii de angajați din Sănătate.
Medicii primari și specialiștii au ajuns să aibă cel mai mic procent de majorare întrucât Guvernul a acordat, practic, o creștere a fondului de salarii. Prin distriburea acestor bani s-a încercat „înlăturarea inechităților”, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Majorarea se acordă în două tranșe, în martie și iunie.
Federația Sindicală Sanitas a realizat o simulare a noilor salarii din sistem. Salariile diferă ușor în funcție de spital (unele spitale se află în subordinea Ministerului Sănătății, iar altele în subordinea autorităților locale). În plus, sporurile pot varia de la spital la spital și de la secție la secție – ele se încadrează între 12% și 85%, potrivit Hotnews.
Creșterea se aplică la salariul de brut de încadrare (de bază):
Calculele din tabelul de mai jos sunt pentru Unitățile Clinice și ultima gradație – cele mai mari salarii posibile:
Asistenții medicali au obținut, pentru anul 2024, o majorare de 40% a salariului de bază.
După creșterile salariale conform noii OUG nr. 19/7 martie 2024, un asistent medical va câștiga în medie cu 2.000 de lei brut în plus.
Calculele din tabelul de mai jos sunt pentru unitățile clinice și gradația 5 – cele mai mari salarii posibile:
Biologii, chimiștii, psihologii, fizicienii, kinetoterapeuții și psihologii vor câștiga, în medie, aproximativ 1.500 de lei în plus la salariul de bază brut.
Calculele din tabelul de mai jos, sunt pentru unitățile clinice și ultima gradație – cele mai mari salarii posibile: