Aproximativ 5.000 de judecători activează în acest moment în România, în scădere față de anii anteriori. Salariile celor care împart dreptatea sunt mari, totuși mult mai mici decât cele din Europa.
Salariul unui judecător variază între 16.171 lei şi 32.731 lei, în funcţie de anumite detalii precum nivelul de pregătire sau experienţa acumulată, potrivit surselor observatornews.ro În plus, la aceste sume se pot adăuga diferite bonusuri, cuprinse între 4.851 şi 9.207 lei, dar se scad impozitul pe venit şi contribuţiile. Abia apoi se stabileşte salariul final al judecătorului.
Deşi, la prima vedere, pare că un judecător din România câştigă foarte mulţi bani, salariul acestuia este mult mai mic decât decât al omologilor lui din țările europene. Mai exact, un judecător român începător câştigă cu aproximativ 10% mai puţin decât un judecător aflat la început de carieră din Franţa și cu 25% mai puţin decât un judecător începător din Italia. Cel mai bine câștigă judecătorii din Belgia, salariile lor fiind cu peste 50% mai mari decât ale celor din România.
Un judecător aflat în cea mai înaltă treaptă din România câştigă cu circa 35% mai puţin decât un judecător care are același grad din Franţa și cu circa 50% mai puţin decât un judecător similar din Belgia. Judecătorii italieni cu cel mai înalt grad profesional câștigă de două ori mai mult decât românii.
Anul 2024 a venit cu majorări semnificative ale salariilor unor judecători și procurori, cu până la 72%.
Judecătorii Curții Supreme de Justiție vor avea un salariu brut de 55.000 de lei (majorare de 50%);
Judecătorii Curților de Apel vor avea un salariu brut de 43.000 de lei (majorare de 51%);
Procurorii din procuraturile specializare vor avea un salariu brut de 47.000 lei (majorare de 72%).
CRJM a precizat că scopul majorării salariilor este de a încuraja judecătorii și procurorii să vină la vetting (evaluarea judecătorilor și a candidaților ce vor dori să devină judecători ai Curții Supreme de Justiție – n.red.) și să suplinească funcțiile-cheie din justiție care sunt vacante.