Un polițist local a ajuns să câștige mai mulți bani decât mulți medici, profesori sau ingineri.
Poliția Locală a fost înființată în anul 2011, în locul Corpului Gardienilor Publici. Polițiștii locali, aflați în subordinea primăriilor, au primit uniforme noi, foarte asemănătoare cu cele ale polițiștilor de la Ministerul Afacerilor Interne, dar atribuții mai puține.
Polițiștii locali au fost trimiși prin parcuri și piețe, iar o altă categorie în trafic, însă fără dreptul legal de a controla vreun șofer, cu excepția celor care conduc mașini care au masa maximă admisă pe sectoare de drum unde accesul acestora este interzis. Polițiștii locali pot să oprească doar pietoni, bicicliști, conducători de scutere și căruțași.
Pentru a ocupa o funcție de polițist local nu e nevoie de absolvirea unor școli înalte. E suficient doar liceul și, după angajare, se face un curs în cadrul unei școli de subofițeri a Ministerului de Interne.
Prin declarațiile de avere ale polițiștilor locali cu vechime se dovedește faptul că e o ocupație profitabilă, comparativ cu cea a medicilor, profesorilor sau inginerilor care lucrează, de asemenea, în instituții de stat.
Așadar, potrivit declarațiilor de avere din 2022, mulți agenți din cadrul Direcției Generale a Poliției Locale București, din subordinea Primăriei Capitalei, mulți agenți ajung să câștige circa 8.000 de lei pe lună.
Mai concret, aceștia primesc au un venit net de 84.000 de lei, adică 7.000 de lei pe lună. La această sumă se adaugă și norma de hrană de aproape 12.000 de lei.
Un agent de la Poliția România cu mai multă experiență, ajuns la final de carieră, abia reușește să ajungă la un salariu de 7.000 de lei, după ce și-a încasat toate sporurile.
Salariul unui medic e mai mic. Potrivit grilei de salarizare din Ministerul Sănătății, un medic pornește de la un salariu de 6.400 de lei, un farmacist încasează 5.135 de lei iar un asistent medical principal primește pe card 5.070 de lei.
Profesorii sunt și ei mult mai jos decât agenții de la Poliția Locală. După majorarea salariilor, potrivit datelor venite de la Ministerul Educației, salariul brut al unui profesor cu studii superioare de lungă durată debutant a ajuns la 5.398 de lei, iar salariul de bază brut al unui profesor cu studii superioare de lungă durată, cu grad didactic 1 și cu peste 25 de ani vechime ajunge la 8.492 de lei, ceea ce înseamnă că, în realitate, încasează în jur de 5.000 de lei.