Pompierii sunt printre angajații din sistemul public cu cea mai mare expunere în fața pericolului, având în vedere că aceștia previn, combat şi sting incendiile, oferă asistenţă în alte situaţii de urgenţă, protejează viaţa persoanelor, bunurile şi conduc acţiunile de salvare indiferent de tipul de situație, chiar și la calamitate. Iată cât câștigă lunar o astfel de persoană.
În anul 2022, salariul unui pompier variază între 1.661 de lei și 3.585 de lei pe lună. Astfel, un pompier câștigă de obicei între 1.661 de lei și 3.461 de lei brut pe lună la încadrarea în acest loc de muncă.
După ce se ajunge la o experiență de 5 ani în acest loc de muncă, salariul se situează între 1.738 de lei și 3.643 de lei pe lună. Pentru o săptămână de lucru care are 40 de ore, ore ce pot fi pline de intervenții extrem de periculoase, un pompier ajunge să câștige astfel cât un simplu salariat de la un birou dintr-o instituție publică.
Ca pompier cu normă întreagă, se lucrează 42 de ore pe săptămână, deoarece există ture de zi și de noapte pentru a acoperi serviciul 24 de ore.
Salariul unui pompier din brigada ISU din București nu se numără printre cele mai mari din sistemul serviciilor de urgență. De exemplu, în urmă cu doar câțiva ani, pompierii aveau salariul de bază extrem de mic, de doar 1.340 de lei. În 2018, acesta a crescut la 1.717 lei. Bineînțeles că și la brigada ISU din București, salariile se calculează în funcție de post.
În 2019, o persoană care nu ocupă o funcție de comandă avea un salariu care pornea de la 1.400 de lei, în timp ce un ofițer câștigă și 7.700 de lei.
Începând din 2020, salariile reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență au fost majorate, pentru că li s-a acordat sporul de condiții grele de muncă și toxicitate, în valoare de 25% din salariul minim brut pe țară. Asta înseamnă o mărire cuprinsă între 200 și 400 de lei, suma brută.
Anii trecuți, în urma multiplelor insistențe, pompierii români au primit o majorare de 75% la salariul de funcție sau la salariul de bază, pentru zilele de sărbătoare sau de repaus săptămânal, în care ei sunt obligați să lucreze.
În general, reprezentanții ISU intervin pentru a da ajutor în caz de urgență: incendii, accidente, inundații, cutremur sau alte situații de urgență, având ca atribuții evitarea sau reducerea efectului negativ asupra persoanelor, animalelor și bunurilor, precum și organizarea acțiunilor de salvare a acestora. Misiunea lor principală este de a proteja oamenii, bunurile și mediul.