Cererea pentru bone a crescut în ultimii ani datorită numărului mare de familii tinere care au nevoie de ajutor în creșterea și supravegherea copiilor. O bonă debutantă care lucrează în Iași are un salariu de 2.500 de lei net/lunar, pentru un program full-time, adică 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână.
Citește și: Document oficial. Tichete de creșă majorate. Ce bani primesc părinții
În funcție de experiență, dar și de program, vorbim de program de weekend sau de noapte, sau alte cerințe speciale, salariul poate crește.
Pentru bonele cu o vârstă mai înaintată, în jur de 60 de ani, salariile variază între 2.500 – 3.000 de lei, în funcție de responsabilități. Multe familii le preferă pe acestea pentru că au experiență mai mare și pot oferi o atmosferă caldă și un mediu stabil pentru copil.
„Ținând cont de faptul că o bonă nu lucrează cu carte de muncă, nu i se decontează transportul și stă 8 ore pe zi, 2.800 de lei pe lună e foarte bine. Familia unde lucrez a dorit o bunicuță ca mine, pentru că știu că odată cu vârsta, am și experiență. Eu am salariu de 2.800 plus transport plătit. Ceea ce se cere de la mine este să am grijă de copil, ocazional, să gătesc ceva ușor”, spune Maria Chiriac, în vârstă de 53 de ani, potrivit bzi.ro.
Citește și: Valoarea tichetelor de creșă a fost majorată. Care sunt condițiile de acordare
De asemenea, multe studente din Iași aleg să lucreze ca bone, însă aleg programul part-time. În cazul lor, salarii lunare sunt între 1.500 – 2.000 de lei. Pentru programul full-time câștigurile lunare variază între 2.700 – 3.000 de lei.
„Eu sunt la master acum. Încep programul ca bonă la 8 dimineața și termin la ora 16:00 sau 17:00, în funcție de ce orar am la facultate. Uneori, părinții fetiței cu care stau au nevoie să iasă în weekend sau au ceva treabă prin casă. Vin acasă la ei și am grijă de copil. Cu programul meu, mereu fac 3.000 de lei pe lună, ținând cont că sunt plătită cu 21 de lei pe oră. Nu sunt angajată cu carte de muncă, contract”, povestește o studentă.