- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce salariu lunar are un parlamemtar din România?

13 Oct, 16:35 • Mălureanu Rebecca
Beneficiul de a fi parlamentar în România este salariul impresionant care poate depăși 2.000 de euro! Vezi mai jos, ce alte avantaje mai au liderii politici.
Ce salariu lunar are un parlamemtar din România?

Salariul pe care îl iau parlamentarii din România este unul plin de avantaje, dacă facem comparație cu veniturile medii ale populației. Deputații și senatorii beneficiază, pe lângă salariu, și de alte privilegii.

Din fonduri publice sunt remunerați în prezent 332 de deputați și 137 de senatori.

Salariul de lux pentru parlamentari!

Parlamentarii au satisfacții salariale și beneficii la care majoritatea românilor nici nu visează. Aleșii încasează lunar o sumă de peste 2.000 de euro, profită de transport gratuit și primesc o diurnă de 400 de lei pe zi.

Salariul de bază, în cazul senatorilor și deputaților, este de 18.720 de lei brut pe lună. Pe lângă asta, liderii de grup primesc circa 2.000 de lei în plus.

Parlamentarii iau un salariu ce depășește 2.000 de euro + alte benficii
Parlamentarii iau un salariu ce depășește 2.000 de euro + alte benficii

Ai mai putea citi și: Câți bani primește un român după recalcularea pensiilor, dacă a lucrat doar 21 de ani cu carte de muncă

Cei care au cele mai mari căștiguri sunt președinții Camerei Deputaților și Senatului, care au un salariu ce ajunge la 24.000 de lei brut, adică peste 13.000 de lei net.

Chiar și așa, veniturile lor nu se opresc doar la acest salariu lunar, pentru că, la începutul anului anterior, parlamentarii au votat pentru o creștere a sumelor forfetare cu aproximativ 1.500 de euro pentru fiecare.

Aceste sume au scopul de a acoperi cheltuielile ce privesc activitatea cabinetelor parlamentare, inclusiv chirie, utilități, angajați și birou. Deci, costul pentru fiecare parlamentar s-a ridicat de la 28.000 de lei la 35.000 de lei, suportat de contribuabili. În plus, potrivit legislației, jumătate din suma forfetară nu se justifică.

„Să am voie să-mi iau șofer dacă vreau”

„Dacă pot deconta aproape orice tip de cheltuieli, evident în interesul profesional, pe mine nu mă deranjează să decontez. Nu îngrop banii ăia. Să am voie să-mi iau șofer dacă vreau, să am voie să-mi iau aproape orice”, declara la aces vreme un deputat PSD, potrivit Europa Liberă.

Țara noastră se regăsește printre cele mai sărace țări din Uniunea Europeană, totuși salariile senatorilor și deputaților, în mare măsură, nu se deosebesc de cele ale echivalenților din țările mai dezvoltate.

În concluzie, un parlamentar din România posedă lunar, din indemnizații și sume forfetare, de circa 11.500 de euro, ceea ce depășeste indemnizația unui parlamentar din Marea Britanie, care încasează 8.000 de euro.

Te-ar putea interesa și: Cât câștigă imigranții care muncesc în România. ”Îmi place aici, am venit să fac bani”