Administratorul de bloc are un rol esențial în administrarea și gestionarea unei clădiri rezidențiale. Rolul său, este foarte important deoarece el asigură funcționarea serviciilor și facilităților ce sunt oferite locatarilor.
Un administrator de bloc se ocupă, de obicei, de gestionarea fondului de reparații, colectarea taxelor de întreținere și organizarea lucrărilor de mentenanță și, pe de altă parte, asigură comunicarea între locatari privind problemele din bloc.
Având atribuții care îl solicită, administratorul de bloc trebuie să cunoască foarte bine contabilitatea, pentru a administra cu eficiență bugetul blocului, precum și legea, pentru a asigura conformitatea cu toate reglementările legale în vigoare.
Salariile pentru administratorii de bloc sunt diferite, în funcție de regiune, dar mai ales în funcție de dimensiunile clădirii, numărul locatarilor sau calificările pe care le au.
Spre exemplu, un administrator de bloc din București poate câștiga mai mult decât unul dintr-o zonă rurală, deoarece costul vieții este mai ridicat și cerințele sunt mai mari.
Citește și : Ofertă de neratat. Cu cât vinde ANAF un apartament de 3 camere, în Brașov. Are o suprafață de 93 MP
De asemenea, clădirile cu mai mulți locatari pot duce la creșterea salariilor administratorului de bloc deoarece și munca este una mai mare. În plus, un administrator ce are mai mulți ani de experiență sau certificări suplimentare, poate câștiga un salariu mai atractiv.
Salariul mediu, conform Asociației Administratorilor de Imobile din România, este între 2.500 și 5.000 de lei pe lună și depinde de toți factorii precizați anterior.
În București, Timișoara sau Cluj-Napoca, deoarece există un cost mai mare al traiului, un administrator de bloc poate câștiga între 3.500 și 6.000 de lei pe lună, pe când în orașele mici veniturile se învârt între sumele de 2.000 și 3.500 de lei.
Administratorii care gestionează blocuri mari și complexe, conform unui raport, câștigă cu peste 20-30% mai mult decât cei ce administrează clădiri mici și simple, lucru care se datorează cantității mai mari de muncă.