Ce se întâmplă cu sumele acumulate la Pilonul II de pensii. Participanţii nu mai pot cotiza la pilonul II de pensii după ce ies la pensie decât în situaţia în care au în continuare calitatea de salariat. Totuşi, au posibilitatea să nu retragă banii, scrie Ziarul Financiar.
Contribuţia la Pilonul II se stabileşte prin lege şi se calculează ca procent din salariul brut, fiind o parte din contribuţia individuală de asigurări sociale, în prezent 4,75%, iar participanţii îşi pot retrage banii acumulaţi odată ce se pensionează pentru pensia de la stat, doar la limita de vârstă, nu şi anticipat. „Pentru a intra în posesia banilor de la Pilonul II / Pilonul III, participantul trebuie să trimită o cerere expresă către administratorul fondului de pensii. În caz contrar, banii lui rămân în cont şi sunt investiţi în continuare”, a precizat Radu Crăciun, CEO al BCR Pensii şi preşedinte al APAPR.
Pe de altă parte, după ieşirea la pensie, participanţii nu mai pot cotiza decât dacă au în continuare calitatea de salariat, dar pot să nu retragă banii şi aceştia să fie administraţi în continuare, adică să beneficieze de randament. „În momentul în care participantul nu mai încasează venituri de natură salarială, nu i se mai reţin taxe şi impozite din salariu şi prin urmare nici nu i se mai virează contribuţii în contul său individual de Pilon II. Totuşi, participantul poate opta să amâne momentul retragerii banilor de la Pilonul II chiar şi după ce se pensionează”, a adăugat Radu Crăciun.
Citeşte şi: Decizie oficială privind Visa Waiver. MAI anunță când vor călători românii în SUA fără viză
În schimb, la Pilonul III de pensii facultative, unde participantul alege valoarea contribuţiei (până la maximum 15% din veniturile salariale lunare brute) şi perioada de economisire, banii se pot retrage cel mai devreme începând cu vârsta de 60 de ani. „Participantul poate alege să îşi retragă banii acumulaţi la Pilonul III începând cu vârsta de 60 de ani sau poate continua sa contribuie la pensia facultativă şi după aceasta vârstă, atât timp cât consideră necesar. Pentru ambii Piloni de pensie, banii se mai pot retrage şi în situaţia în care participanţii beneficiază de pensie de invaliditate, iar în cazul unui eveniment nefericit, banii nu se pierd, ci le revin moştenitorilor”, a menționat Radu Crăciun.
În acest moment, până la emiterea legii de plată a pensiei Pilon II / Pilon III, plata se face, în functie de opţiunea participantului / beneficiarului, fie sub forma unei plăţi unice, fie eşalonat, în tranşe egale de minim 500 lei, pe o durată de maximum cinci ani. În ambele cazuri, sumele încasate vor fi impozitate în condiţiile legii în vigoare la momentul plăţii.