Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunțat că va propune în coaliție într-o zi sau două și va propune două idei pentru noua lege a pensiilor. Acesta a subliniat faptul că nu va promite pentru moment nimic, pentru a nu crea speranțe false cetățenilor. Astfel, nu va dezvălui o dată anume sau suma creșterii, a informat News.ro.
„Lucrăm în acest moment şi într-o zi, două voi duce în coaliţie două propuneri pentru noua lege a pensiilor. Asta este foarte important, plecând de la analiza pe Legea 127, lucrăm la programul de guvernare. Mi s-a adresat această întrebare de foarte multe ori. Nu o evit însă, din respect pentru seniorii României, nu o să avanseze vreo dată pentru că nu vreau să avanseze o dată sau o sumă care să vină şi să aducă o speranţă părinţilor şi bunicilor noştri şi ulterior să n-o îndeplinim. Şi de altfel, ştiţi că am mai anunţat creşteri de pensii şi colegii mei mi-au cerut demisia. Din coaliţie. De fapt, mi-au cerut demisia şi când vream să negociez PNRR, când le spuneam că sunt prostii. În fine, sunt amintiri mai puţin plăcute dintr-o viaţă politică”, a afirmat Marius Budăi, ministrul Muncii, duminică, la Prima News.
Ministrul a mai fost întrebat dacă anul curent aduce ceva noi la pensie, însă acesta a spus că deocamdată se pune în aplicare ce există, este nevoie de un buget și aplicarea măsurilor pe care le au.
„Poate aşa conştientizăm că nu sunt suficiente, dar sunt măsuri bune acele măsuri din pachetul de sprijin pentru România, să fim foarte atenţi la evoluţie, atât din punct de vedere macroeconomic, dar şi la puterea de cumpărare şi să luăm deciziile ca atare şi consider că demnitatea de demnitar îţi impune să vorbeşti atunci când ai măsura gata şi să vorbeşti şi să o şi implementezi”, a completat ministrul PSD.
De asemenea, ministrul a declarat că nu e de acord cu egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați.
„În Legea 263 care este în vigoare din 01/01/2011 este o prevedere că bărbații ajung la vârsta de 65 de ani la pensionare, vârstă care deja bărbații născuți după 1950 au și îndeplinit-o, iar femeile până în ianuarie 2030, la 63 de ani.
Este o decizie a Curții Constituționale, sesizată fiind Curtea Constituțională de o doamnă, pe discriminare, că ar trebui vârsta să fie egalizată și să fie aceeași vârstă și la doamne, și la bărbați. Pe acest lucru probabil s-a mers atunci când s-a trecut egalizarea vârstei de pensionare, care se va întâmpla după ianuarie 2030, gradual până în 2035.”, a spus ministrul.