- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce se întâmplă cu economia țării? Radu Crăciun: „Aceasta este singura cale de a evita stagnarea”

17 Aug, 14:29 • Bugiu ⁠Ana Maria
Radu Crăciun, economist, explică stagnarea economiei din ultima perioadă. Acesta relatează că o bună parte din explozia consumului se descarcă în importuri.
Ce se întâmplă cu economia țării? Radu Crăciun: „Aceasta este singura cale de a evita stagnarea”

În ultima perioadă, lucrurile parcă au luat-o razna, în ceea ce privește economia țării. „Avem o economie cu un consum care rămâne exploziv și, în paralel, un PIB care dă semne serioase de încetinire. Explicația mea este că o bună parte din explozia consumului se descarcă în importuri”, scrie Radu Crăciun, economist, pe blogul personal.

Economistul mai relatează că economia țării nu poate face față cererii de bunuri de import, care sunt influențate de creșterile salariale și stabilitatea nefirească a cursului de schimb, potrivit economedia.ro.

Te-ar putea interesa și: România își propune să dea un impuls economiei, prin aderarea la OCDE. Mircea Abrudean: „Este cel mai important obiectiv de țară”

foto: economia țării

Ce se întâmplă cu economia țării?

Radu Crăciun își exprimă opinia cu privire la soluționarea problemei existente. Potrivit acestuia, Guvernul trebuie să accentueze:

  • forță de muncă calificată
  • încetinirea creșterii salariilor din sectorul bugetar
  • o politică monetară restrictivă

„Odată cu diminuarea semnificativă a cererii de consum și a presiunilor inflaționiste, o ajustare graduală a cursului este necesară către valori care să reprezinte corect echilbrul fluxurilor comerciale și de capital.

Nu în ultimul rând, alocarea de resurse pentru creșterea potențialul de creștere a economiei. Asta înseamnă forță de muncă calificată, infrastructură, capital. Este singura cale de a evita stagnarea sau, mai rău, recesiunea. Apasând necontenit pedala consumului nu vom face decât să asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”, mai precizează Radu Crăciun.

În sectorul de stat, salariile au crescut an de an cu 18,3%. Creșterea salarială este influențată, în primul rând, de acest lucru. O supraîncălzire a consumului și pieței muncii nu va face decât să destabilizeze economia românească.

Într-un context în care inflația ar scădea, o situație în jurul căreia se învârtesc creșterea salariilor și consumul excesiv poate duce la o creștere mai mare a inflației.

Chiar și în astfel de momente, BNR hotărăște să scadă dobânda de referință, fapt care a uimit observatorii din piață, mulți dintre ei anticipând o stagnare a dobânzii, în urma sondajului realizat de Bloomberg.

Te-ar putea interesa și: Facturile la energie s-au triplat! Există un truc simplu prin care poți face economie | E la îndemâna oricui