Ministrul Muncii, Marius Budăi, a fost tras la răspundere de către deputatul de Sibiu, Raluca Turcan. Aceasta îi solicită ministrului să ofere informații despre stadiul în care se află legea care prevede legalizarea activităților casnice. Această lege ar trebui să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2024, însă până la acel moment ar trebui soluționate mai multe aspecte, conform Stiripesurse.ro.
Alte articole: Ce se întâmplă dacă angajaţii din turism nu primesc tot bacşişul. Unde pot face reclamaţie: „Acest lucru este ilegal!”
Proiectul a fost votat în parlament în luna martie, iar în luna iunie au fost publicate normele metodologice de aplicare a legii.
„Acești oameni, grație noului proiect de lege, nu vor avea nevoie de contracte de muncă şi nu vor fi puşi pe drumuri. Pentru a dobândi statutul de asigurat şi vechime în muncă vor trebui să aibă o medie de 85 de tichete pe lună. În zonele cu persoane care au competenţe/abilităţi digitale, acest raport juridic poate fi încheiat printr-o platformă digitală. În zone în care acest lucru nu poate fi realizat, tichetul se achiziţionează şi preschimbă prin operatori de servicii publice. Introducerea și operaționalizarea tichetelor de muncă, prin care vor fi plătiți acești oameni, are un buget alocat prin PNRR de 4,5 milioane de euro. Doar că până în acest moment lucrurile par blocate la acest nivel”, spune Raluca Turcan.
Raluca Turcan a făcut o interpelare în care îi solicită ministrului mai multe informații.
„I-am solicitat domnului Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii și solidarității sociale, printr-o interpelare parlamentară, să explice care este stadiul realizării aplicației pentru implementarea proiectului de legalizare a activităților casnice. Nu știm dacă s-a realizat un studiu de fezabilitate pentru acest proiect, dacă s-a achiziționat aparatura necesară, dacă întregul proiect poate sau nu fi pus la punct până la 1 ianuarie 2024”, explică Turcan.
În prezent, un număr extrem de mare de persoane care realizează activități casnice sunt plătite la negru, ceea ce însemnă ca nu pot beneficia de asigurare medicală și nici nu sunt înregistrate în sistemul de pensii. În momentul în care această lege, inițiată de Raluca Turcan, întră în vigoare, aceste persoane ar putea fi plătite legal, cu ajutorul unor tichete, iar în acest mod ar putea beneficia de aceste avantaje, respectiv pensie și asigurare medicală.
Acest proiect a fost inițiat de către fostul ministru Raluca Turcan și a fost ulterior votat de Parlament. Acesta prevede fiscalizarea minimă a veniturilor pentru prestatorii serviciilor casnice, în schimbul asigurării unei pensii și a posibilității de a beneficia de servicii medicale. Este vorba aici de grădinari, șoferi personali, bucătari, ori îngrijitorii. Proiectul prevede de asemenea și beneficii fiscale pentru angajatori.
Proiectul, care a fost asumat de guvern prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) trimis la Comisia Europeană, prevede următoarele detalii:
Citește și: Anunț important de la IKEA: clienții trebuie să returneze în magazin acest produs