De la 1 octombrie, odată cu creşterea plafonului de impozitare, de la 2.000 la 3.000 de lei, numeroși pensionari vor beneficia din nou de o creştere datorită faptului că pensiile nu se vor mai impozita sub acest plafon.
Peste 3 milioane de pensionari vor avea venituri mai mari de la 1 octombrie 2024.
Indiferent de rezultatul recalculării din decizia primită de la Casa de Pensii, toţi pensionarii, din septembrie şi lunile următoare, vor avea o pensie cel puţin egală cu cea din luna august.
Vă amintim că Ministerul Finanţelor propune majorarea la 3.000 de lei a plafonului lunar neimpozabil şi în cazul pensiilor militare de stat acordate în baza Legii nr. 223/2015, începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024.
Propunerea vine în contextul în care, începând cu veniturile din pensii aferente lunii octombrie 2024, potrivit prevederilor Legii nr. 244/2024 pentru modificarea alin. (1) al art. 100 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi stabilirea unor măsuri fiscale, în cazul veniturilor din pensii stabilite pe baza principiului contributivităţii, plafonul lunar neimpozabil, care se deduce din venitul din pensie, a fost majorat de la 2.000 lei la 3.000 lei.
Potrivit ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, aproximativ 200.000 de români vor beneficia de această nouă măsură.
„Reamintesc că legea adoptată recent în Parlament privind creşterea plafonului neimpozabil pentru pensii de la 2.000 de lei la 3.000 de lei s-a referit doar la pensiile bazate pe contributivitate, deci nu a inclus şi pensiile ocupaţionale, adică cele ale pensionarilor militari.
Este, aşadar, o măsură de justiţie şi echitate, care vine în întâmpinarea nevoilor reale ale celor care contribuie la securitatea naţională, indiferent de contextul economic”, a scris Marcel Boloş pe pagina sa de Facebook.
Citește și: Veste bună pentru 200.000 de români. Ce s-ar putea întâmpla cu pensiile lor după 1 octombrie
Marcel Ciolacu are vești noi pentru beneficiarii de pensii din România. Liderul Executivului a transmis că principala prioritate a legii pensiilor este să aducă mai multă corectitudine.
Întrebat despre erorile de la recalculare, Ciolacu a menționat că acestea sunt sub 0,01%.
„Au fost aproximativ 25.000 de solicitări și comunicarea a fost foarte slabă. Aproximativ 95% din pensionari, adică 3,8 milioane de români, au primit pensii mărite, cu o creștere medie de 650 de lei. Mai mult, dacă ai avut un serviciu de bază, dar ai lucrat și în altă parte, unde ți se opreau contribuții, este pentru prima dată când poți aduce dovezi pentru a primi ce ți se cuvine.
Nicio pensie nu va scădea. Nu poți corecta o nedreptate comițând alta. Dacă, de exemplu, minerilor li s-a constatat că meritau mai puțin, se face pe baza contribuției. E o diferență între a lucra în mină în Anglia și în România, cu tehnologia lui Ceaușescu. De la acest principiu am plecat.
Sub nicio formă nicio pensie nu va scădea. A fost o încercare de manipulare din partea USR, care a inclus în PNRR că pensiile nu pot fi mărite până în 2050”, a afirmat premierul.
Vezi și: S-a majorat contribuția la Pilonul II de pensii. Se schimbă legea!