- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce se întâmplă cu pensiile românilor!? Fostul președinte al Casei Naționale de Pensii trage un semnal de alarmă „Suntem singura țară care am introdus o astfel de constrângere”. La ce riscuri se supune România

16 May, 19:29 • Constantin Cristina
Fostul președinte al Casei Naționale de Pensii și lider senior pe PUSL, Doina Pârcălabu trage un semnal de alarmă cu privire la pensiile românilor și explică la ce riscuri se supune România.
Ce se întâmplă cu pensiile românilor!? Fostul președinte al Casei Naționale de Pensii trage un semnal de alarmă „Suntem singura țară care am introdus o astfel de constrângere”. La ce riscuri se supune România

Doina Pârcălabu, fostul președinte al Casei Naționale de Pensii și lider senior pe PUSL, a comentat cu privire la demersul Guvernului de a negocia pensiile românilor cu Comisia Europeană, a informat antena 3 CNN.

Citește și: Anunțul momentului despre pensiile românilor! Daniel Baciu: „Cel mai important obiectiv al Casei Naționale de Pensii în perioada imediat următoare”

Ce se întâmplă cu pensiile românilor!? Fostul președinte al Casei Naționale de Pensii trage un semnal de alarmă

Mai mult, ministrul Muncii și cel al Fondurilor Europene încearcă să convingă oficialii Comisiei Europene să renunțe la procentul de 9,4% din PIB stabilit în PNRR pentru pensii, pentru a putea fi reglate inechitățile din sistemul național.

Guvernul de la București cere ca procentul de 9,4% din PIB să fie schimbat și să fie înlocuit de un indicator care să permită Guvernului să majoreze pensiile atunci când economia permite acest lucru.

Mai mult, oficialii susțin că acest procent țin românii în sărăcie. Despre acest subiect, au fost discuții intense între ministrul Investițiilor Europene, Marcel Boloș și delegația Comisiei Europene, ulterior participând la discuție și Marius Budăi, ministrul Muncii, care se ocupă de reforma pensiilor speciale, dar și de cele din sistemul public.

Doina Pârcălabu, despre pensii
Doina Pârcălabu, despre pensii

Dacă vorbim de reforma pensiilor speciale, guvernul a nu reușit să facă nicio avansare și cere o păsuire, deși cei de la Guvern solicită păstrarea pensiilor militarilor.

Doina Pârcălabu, fost președinte al Casei Naționale de Pensii și lider senior pe PUSL a comentat aceste negocieri şi a precizat următoarele:

„Din păcate, suntem singura țară care am introdus o astfel de constrângere și, culmea, nu a fost introdusă această prevedere la capitolul de asigurări sociale sau protecție socială, ci la capitolul de sustenabilitate fiscală, ceea ce nu cred că era cel mai potrivit loc unde să avem astfel de reglementări, cu atât mai mult cu cât discutăm de niște pre-niște constrângeri, așa cum spuneam pentru o perioadă îndelungată de timp, ori noi suntem cu sistemul de pensii într-o reformă continuă.

Să nu uităm că din 10 în 10 ani tot ne uităm la legislația privind pensiile și de fiecare dată constatăm că avem lucruri de reformat și, iată, am venit și cu această constrângere fiscală, până la urmă financiară, în ceea ce privește situația pensionarilor din România.

Mai mult decât atât, să nu uităm că pe partea de asigurare a finanțării pensiilor noi avem un buget distinct. Într-adevăr, suntem în situația în care bugetul nu se susține în totalitate din contribuții, dar sistemul nu este vinovat de faptul că politica fiscală în România a fost modificată atât de des și nivelul contribuțiilor a fost la fel de des modificat.

Nu putem să spunem că veniturile pensionarilor din România trebuiesc înghețate în condițiile în care toate celelalte directive și regulamente europene vorbesc de pensii adecvate și reformarea sistemelor de securitate socială în sensul adecvării nivelului beneficiilor. Într-adevăr, acea măsură a fost neinspirat introdusă în acest plan, în acest proiect și ea el trebuia discutat și larg dezbătut, discutat și cu societatea civilă și mai ales cu publicul beneficiar.

Ori ne-am trezit acum că trebuiesc respectate acele prevederi, că acel plan nu este foarte riguros și asupra lui se revine foarte greu și suntem în situația în care să zicem că putem majora pensiile în anul acesta sau anul următor, dar discutăm de o sustenabilitate fiscală pe termen mediu și lung.

Mai mult decât atât, reforma pe care ne-o propunem să o facem în cazul pensiilor bazate pe contributivitate presupune și ea, pe lângă acea actualizare permanentă a pensiilor în funcție de inflație, presupune alte costuri în sensul punerii principiului contributivității în prim plan, ceea ce înseamnă iarăși sume suplimentare”, a spus Doina Pârcălabu, fost președinte al Casei Naționale de Pensii și lider senior pe PUSL.

Alte articole: Marcel Boloș, anunț de ultimă oră privind pensiile speciale, înainte de discuțiile cu Comisia Europeană. ”Nu putem face nici stânga, nici dreapta față de ce scrie în PNRR”