„Nu uităm că se apropie sărbătorile de iarnă și cred că anumite produse consumate de români în perioada sărbătorilor ar trebui incluse în această ordonanță. Vă dau un singur exemplu: cozonacul poate fi introdus în această ordonanță în perioada sărbătorilor de iarnă.
Vom discuta împreună, poate fi și acord, dar eu îmi doresc ca această ordonanță să fie prelungită și să fie incluse și alte categorii de produse”, a declarat Florin Barbu, potrivit Antena3CNN.
La 1 august a intrat în vigoare ordonanţa de plafonare a adaosului comercial, iar anumite alimente, precum pâinea, laptele, fructele, legumele şi carnea ar trebui să fie mai ieftine.
Consiliul Concurenței susține că prețurile medii la alimente au scăzut în august și cu jumătate, după plafonarea adaosurilor la cele de bază.
Prețurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanța de plafonare a adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 49% în marile lanțuri de magazine, în luna august a acestui an comparativ cu luna iunie din 2023, potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenței.
Cele mai mari reduceri s-au înregistrat la fructe și legume: prețul mediu al prunelor a scăzut cu 49%, cel al strugurilor, cu 47%, în timp ce roșiile, ceapa, ardeii galbeni, morcovii și cartofii s-au ieftinit cu 31% până la 37%, în august 2023 față de iunie 2023.
Cât costă cozonacul făcut după rețeta lui Cătălin Scărlătescu
Chef Cătălin Scărlătescu e printre cei mai apreciați bucătari de la noi, iar preparatele sale îi dau pe spate de fiecare dată pe cei care le încearcă.
Cum cozonacul nu lipsește de pe mesele românilor de sărbători chef Cătălin Scărlătescu are o rețetă proprie pe care a dezvăluit-o pentru toți cei care vor să o încerce.
Cozonac după rețeta lui Cătălin Scărlătescu – INGREDIENTE
- 1 kg făină
- 450 ml lapte
- 200 g rahat
- 500 g nucă
- 250 g zahăr
- 300 g unt
- 150 g ciocolată
- 5 ouă proaspete
- 60 g drojdie
Mod de preparare
Trebuie să amestecați drojdia cu 100 ml de lapte într-un bol înalt, apoi puteți pune trei linguri de făină, o linguriță de zahăr și să amestecați toate ingredientele până când se omogenizează. Aluatul e bun de lăsat la dospit timp de o oră, în funcție de temperatura camerei unde stă vasul. Cu cât este mai cald în încăpere, cu atât timpul de dospit va fi mai mic.
În timp ce așteptați, într-o oală pusă la foc amestecați laptele rămas și zahărul până acesta se topește. Într-un alt vas, amestecați gălbenușurile cu un praf de sare. Treptat, în timp ce amestecați continuu, puneți și făina, maiaua, precum și laptele în care ați topit zahărul.
Când amestecul este omogen, e timpul să puneți și untul. Acest aluat trebuie amestecat bine bine, astfel încât toate produsele să se încorporeze. Când observați că aluatul este elastic și aerat, lăsați-l la crescut timp de o oră.
Apoi vă puteți ocupa de umplutura cozonacului pufos, din ciocolată topită nuci și rahat. Ingredientele se amestecă și rezultatul se pune pe aluatul întins și se rulează. Apoi, rulada obținută se taie în două, pe lungime. Trebuie să împletiți cele două bucăți, să le așezați în tavă și apoi să le ungeți cu ou. Înainte să le băgați la cuptor, trebuie să-l mai lăsați în tavă să crească pentru circa două ore.
Încingeți cuptorul la 160 de grade, iar pe măsură ce se coace puteți să scădeți temperatura la 140 de grade.
Dacă credeți că nu vă iese exact așa, dar vreți neapărat să mâncați cozonac după rețeta lui Cătălin Scărlătescu, puteți comanda produsul online. Prețul pentru unul de 900 de grame este de 96 lei, însă cozonacul poate fi comandat în două variante: 500g și 900g.