Premierul Marcel Ciolacu a emis o declarație de importanță majoră referitoare la prețul energiei pentru consumatorii din România. „În ultimele zile, am observat o dezbatere intensă la nivel european cu privire la perspectivele gazelor pentru iarna viitoare”, a subliniat el, citat de Antena 3 CNN.
Executivul a comunicat faptul că urmează alocarea unei noi tranșe de fonduri pentru menținerea prețurilor la energie la un nivel stabil și a dezvăluit planurile privind evoluția costurilor la gaze și electricitate în timpul iernii următoare.
„Am văzut zilele acestea o intensă dezbatere europeană despre ce se va întâmpla cu gazele iarna viitoare. Vreau să fim foarte clari: noi vom continua mecanismul de plafonare a prețurilor la energie și gaze cel puțin până în primăvara lui 2025.
Vom veni cu adevărat cu un reglaj la acest mecanism în perioada următoare, dar vreau ca atât populația, cât și companiile să aibă această garanție foarte clară că vor fi protejați.
De altfel, azi alocăm 500 de milioane ca să compensăm costurile plafonării pentru clienții casnici”, a declarat Marcel Ciolacu.
Mai târziu, în cadrul briefingului de presă desfășurat în urma ședinței de Guvern, Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al executivului, a confirmat informațiile oferite de Marcel Ciolacu și faptul că a avut loc aprobarea alocării sumei menționate de către premier pentru compensarea plafonării prețului la energie.
Marcel Ciolacu a abordat și subiectul schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS, care va continua și în 2024. Aproximativ 11.500 de companii românești sunt eligibile să primească acest sprijin financiar din partea statului.
Bugetul destinat schemei de ajutor IMM Invest Plus, împreună cu toate componentele sale, se ridică la aproximativ 2,5 miliarde de euro. Premierul a specificat că acest ajutor va fi acordat sub formă de granturi și garanții pentru credite.
Aproximativ 11.500 de companii românești vor fi beneficiare ale acestui ajutor din partea statului, bugetat la circa 2,5 miliarde de euro, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
El a explicat că sprijinul va fi oferit atât sub formă de granturi, cât și sub formă de garanții pentru credite, iar sumele maxime ale ajutoarelor acordate companiilor au fost crescute.