Ce se întâmplă cu proprietarii de maşini mai vechi de 15 ani. Potrivit acestor reglementări, mașinile cu defecte majore la componente esențiale precum motorul, transmisia, frânele sau direcția vor fi clasificate drept reziduale și nu vor mai putea fi supuse unor reparații semnificative. În consecință, aceste mașini vor fi eliminate din circulație prin casare.
Această măsură este parte a pachetului „Fit for 55” al Uniunii Europene, care urmărește reducerea emisiilor cu cel puțin 55% până în 2030 și obținerea neutralității climatice până în 2050. Scopul principal al acestui pachet este de a oferi un cadru coerent și echilibrat pentru atingerea obiectivelor climatice, asigurând totodată o tranziție justă și echitabilă din punct de vedere social, transmite Antena 3.
Piaţa auto din România este împărtita in doua mari categorii: maşini noi şi maşini foarte vechi. Din cele 8 milioane de autoturisme înmatriculate în ţara noastră, putin peste 3 milioane sunt noi în timp ce aproape 4 milioane au între 10 şi 20 de ani vechime. La nivel european, ţara cu cele mai vechi maşini este Grecia, cu o vârstă medie a unui autoturism de 17 ani. Cele mai multe autoturisme noi se găsesc pe şoselele din Luxemburg, acolo unde proprietarii schimbă vehiculele la cel mult 7 ani.
Citeşte şi: Vouchere de vacanță 2024. Greșelile care le pot aduce românilor amenzi și de 26.600 de lei
Pachetul Fit for 55 reprezintă un ansamblu de propuneri menite să revizuiască și să actualizeze legislația UE, precum și să implementeze noi inițiative, în vederea asigurării conformității politicilor UE cu obiectivele climatice stabilite de către Consiliul și Parlamentul European. Acest pachet de propuneri își propune să ofere un cadru coerent și echilibrat pentru atingerea obiectivelor UE în domeniul climatic, care să:
Proprietarii de mașini mai vechi sunt încurajați să fie conștienți de schimbările iminente și să ia în considerare alternative ecologice, precum achiziționarea unor mașini mai puțin poluante sau utilizarea transportului public. Este esențial să adoptăm alegeri responsabile și sustenabile în materie de transport pentru a contribui la protejarea mediului înconjurător.