Platforma informatică a CNAS întâmpină dificultăți. Începând din 24 septembrie 2024 au fost raportate întreruperi în funcționarea Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), ceea ce afectează semnarea cu cardul a serviciilor medicale.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a transmis, joi, că platforma este indisponibilă în această seară.
„Stimați furnizori,
Începând cu data de 24.09.2024, au fost constatate întreruperi în funcționarea Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), cu privire la semnarea cu cardul a serviciilor medicale.
Pentru validarea activității desfășurate de furnizori în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate începând cu data de 24 septembrie 2024 și până la data repunerii în funcțiune a PIAS se va emite un ordin distinct al președintelui CNAS, în temeiul dispozițiilor art. 209 – 212 din Anexa 2 la HG nr. 521/2023, cu modificările și completările ulterioare și ale art. 25 – 28 din HG nr. 423/2022, cu modificările și completările ulterioare.
Pentru perioada 24.09.2024 – până la restabilirea funcționării normale a PIAS, CNAS va dezactiva următoarea regulă de validare din sistemul informatic SIUI:
„Serviciul nu a fost semnat cu cardul”.
Vă mulțumim pentru înțelegere și ne cerem scuze pentru eventualele inconveniente cauzate”. a scris CNAS pe site.
Vaccinuri compensate pentru români
CNAS a explicat care sunt condițiile pentru a avea acces la vaccinurile compensate pentru români, precizând că ei pot să primească o reducere de 50% sau chiar 100% din cost prin intermediul prescripției electronice. Măsurile susțin sănătatea publică și simplifică accesul la imunizare.
Vaccinurile antigripal este destinat persoanelor între 45 – 65 de ani fără afecțiuni cronice, copii cu vârste între 6 luni și 19 ani, femei însărcinate și cei cu boli cronice sau obezitate. Aici intră și persoane cu HIV/SIDA, sub terapie imunosupresoare, transplant, peste 65 de ani, și personalul medical.
Vaccinul pneumococic e pentru copiii sub 19 ani, născuți înainte de 1 noiembrie 2017, și pentru persoane cu vârste între 19 și 65 de ani, cu HIV/SIDA, asplenie, siclemie, boli cronice, implant cohlear, displazii congenitale sau aflate sub terapie imunosupresoare. Pot avea dreptul la vaccinuri compensate și persoanele cu transplant, imunosupresie congenitală, drenaj ventricular extern, diabet zaharat, boli cardiovasculare, hepatice cronice, leucemie, limfom, mielom multiplu, cei peste 65 de ani, precum și personalul medical și auxiliar.
Citește și Pensiile românilor cresc cu 12%. Decizia a fost anunțată de Daniel Baciu, președintele CNPP