Ce se întamplă cu salariile din IT de la 1 noiembrie 2023. Decizia a fost primită cu reacții mixte. Unii sunt îngrijorați de potențialele efecte asupra industriei și a economiei, în timp ce alții o privesc ca pe o măsură necesară pentru a acoperi găurile la buget. Cei mai vocali critici susțin că intervenția Guvernului va descuraja investitorii și va duce la plecarea unor companii din România.
Ministerul Finanțelor a transmis oficial un document pentru HotNews în care arată cum se calculează salariile IT-iştilor. Astfel, 10.000 de lei sunt fără impozit pe venit (10%) și contribuția la Pilonul II de pensii (3,75%), iar ce depășește este taxat normal.Aceste lucruri vor fi observate și în Declarația 112 care va fi actualizată în curând de ANAF.
În luna august a anului 2023, salariul mediu brut în luna august pentru IT-iști se ridica la 14.453 lei, ceea ce însemnă că primeau în mână (net) 9.392 lei. Odată cu modificările fiscale, începând din noiembrie vor primi 9.466 lei, adică vor avea o mică creștere salarială. Totuși, dacă cineva câștiga 20.000 lei brut, atunci în loc de 13.000 lei net, va primi 12.706 lei, adică va avea parte de o scădere a venitului. De asemenea, dacă IT-iștii doresc să cotizeze în continuare la Pilonul II pentru cei 10.000 de lei și depun o cerere la angajator, vor lua un salariu net mai mic. În acest caz, vor fi afectați ulterior la pensie, dar aici este vorba despre cunoștințele financiare ale fiecăruia, perspectivele personale asupra viitorului și nevoia curentă de bani.
Citeţte şi: De interes pentru români. Acestea sunt bonusurile prevăzute în noua Lege a Pensiilor
Firmele de sofware au de ales între a acoperi scăderea celor aflaţi în această situaţie sau de a-i lăsa pe angajaţi cu un venit mai mic. Practic, acestea vor trebui să susţină impozitul pe venit şi contribuția la Pilonul II pe cei 10.000 de lei.
Conform noilor taxe, scutirea de impozit pe venit pentru IT-işti se elimină de la 1 noiembrie 2023, în timp ce angajaţii din construcţii, agricultură şi industrie alimentară nu vor mai fi scutiţi de la plata contribuţiei la sănătate (CASS) şi a contribuţiei asigurătorie pentru muncă (CAM).